Cioloş a venit la Cluj: Plagierea doctoratelor afectează imaginea sistemului de învăţământ doctoral

 

Premierul Dacian Cioloș a fost prezent, luni dimineața, la Cluj-Napoca, la deschiderea anului universitar de la UMF Cluj-Napoca.

 

Pe partea de educaţie mai avem lucruri de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului de formare, în primul rând de formare doctorală care are nevoie de o recredibilizare. Avem nevoie să luăm măsuri clare şi drastice în România în formarea doctorală pentru a nu compromite ceea ce se face bun. Din păcate, cu această problemă a plagiatelor, imaginea sistemului de învăţământ doctoral din România riscă să fie afectată în Europa şi în lume, dacă nu luăm măsuri drastice, clare şi ferme. (…) E important să avem o abordare frontală legată de aceste riscuri de plagiat şi să trecem la o reevaluare a şcolilor doctorale astfel încât să eliminăm orice suspiciuni asupra şcolilor doctorale, să facem o separare clară între şcolile doctorale care produc ştiinţă şi cele care produc diplome de doctorat pe bandă rulantă”, a spus Dacian Cioloş.

 

Premierul susține că un doctorat trebuie să presupună o descoperire și muncă de cercetare nu traducerea din lucrări străine. 

 

Când vorbim de plagiat nu o lege poate defini ce înseamnă plagiat, ci cei care lucrează în cercetare şi care ştiu ce înseamnă a produce ceva nou şi a face să avanseze ştiinţa. Pe asta trebuie să ne bazăm toate şcolile doctorale, tot sistemul de cercetare. Ceva nou nu înseamnă a traduce ceva ceea ce a fost produs în altă parte, ci a găsi idei noi, argumentate cu argumente ştiinţifice şi a le pune într-o lucrare de doctorat”, a mai precizat Cioloș.

 

La ceremonia de la UMF Cluj a participat și fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu.

Comentarii Facebook