Cinema Arta s-a inchis! Citeste ce promite proprietarul Andrei Sebestyen


Cinematograful Arta s-a inchis vineri, 17 februarie, in urma unei decizii a Regiei Autonome RomaniaFilm, deranjata de faptul ca proprietarul a ocupat spatiul de birouri.

"Am avut o intelegere cu proprietarul cladirii ca noi sa folosim sala si sa achitam toate cheltuielile, dar de cateva saptamani acesta a ocupat holul si nu am mai putut merge mai departe cu activitatea zilnica. Oamenii au fost trimisi in somaj", a declarat Marius Iurascu, directorul RADEF.

Spatiul a fost retrocedat in 2010 lui Andrei Sebestyen. Acesta a precizat ca cinematograful va fi redeschis si va deveni un pol cultural.

"1. Spatiul in care isi desfasoara activitatea cinematograful ARTA a fost restituit in natura urmasilor fostilor proprietari, in baza unor hotarari judecatoresti irevocabile. Acesta este un lucru firesc in orice democratie.

2. Din momentul restituirii in natura si pana in prezent RADEF si-a desfasurat activitatea in cadrul cinematografului ARTA, normal,
neexistand niciun fel de ingerinte din partea noastra. Precizam faptul ca am solicitat eliberarea numai a spatiului de birouri, in niciun caz inchiderea cinematografului. Hotararea inchiderii apartine in exclusivitate RADEF.

3. Ca proprietari legali ai spatiului ne exprimam regretul pentru situatia creata in urma deciziei precipitate luate de RADEF de a
inchide cinematograful ARTA, un loc traditional al cinefiliei.

4. Reamintim ca si cinematograful Victoria a trecut prin modernizari si a fost inchis o perioada de timp dupa care s-a redeschis in
administrare privata. O situatie similara este si cea a cinematografului ARTA. In cazul in care decizia luata de RADEF este defintiva, suntem hotarati ca spatiul sa isi mentina destinatia de cinematograf si, mai mult, sa devina un pol cultural prin alte evenimente de profil conexe. Acest lucru va insemna cel mai probabil ca cinematograful ARTA sa ramana inchis o perioada, pana la solutionarea situatiei.

5. Ca proprietari de drept nu dorim sa vaduvim spectatorii clujeni de un loc cultural semnificativ care se pregateste sa implineasca 100 de ani de functionare, sens in care depunem eforturi pentru redeschiderea cinematografului ARTA in cel mai scurt timp posibil", precizeaza intr-un comunicat Monica Sebestyen si Andrei Sebestyen.


De ce s-a inchis Cinema Arta!

 

Cinematograful Arta a functioneaza din 1913 si a fost construita de catre David Sebestyen, un important antreprenor al orasului.

Cinematograful, inaugurat in toamna anului 1913 sub numele de Select, a avut de-a lungul timpului mai multe denumiri (Universitatii, Maxim Gorki), ca in in final sa fie numit Arta.

Pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a fost condus de Janovics Jeno, celebrul producator de film care a lucrat printre altii cu Kertesz Mihaly (devenit cunoscut sub numele de Michael Curtiz ca regizor al filmului Casablanca) si Korda Sandor (cunoscut drept Sir Alexander Korda, personalitate marcanta pentru inceputurile cinematografiei britanice), care si-au inceput cariera regizorala in Cluj.

Chiar si dupa nationalizarea cinematografului de catre regimul comunist dupa 1948, a continuat sa functioneze neintrerupt pana in prezent.

Comentarii Facebook