Cine e cel mai temut spărgător al Clujului. A fost condamnat la 30 de ani de închisoare


Czika Laszlo este considerat a fi cel mai temut spărgător al Clujului și opera ca în filme. Cariera lui a fost curmată de sentința Curții de Apel Cluj, care l-a condamnat la 30 de ani de închisoare. 

În 17 ianuarie 2023, judecătorii au decis condamnarea acestuia la 30 de ani de închisoare, din care se scade perioada executată deja. Czika Laszlo a fost arestat în 2016, când a evadat din arestul Poliției Cluj folosind ace de păr și staniol.

Acesta va sta după gratii 23 de ani, dacă nu i se aplică op reducere a sentinței.

Czika Laszlo a fost condamnat pentru 60 de infracțiuni de furt calificat din locuințe.

Mâna lui dreaptă, Keresztes Jozsef, a fost condamnat la pedeapsa de 27 ani, 5 luni şi 10 zile închisoare din care se deduc circa 6 ani.

Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la 537.300 lei şi 55.000 euro, dar am putea vorbi despre pagube reale de ce depășesc 2 milioane de euro.

Judecătoria Cluj l-a condamnat la 41 de ani de închisoare, însă a redus pedeapsa de 41 de ani, care a fost redusă la maximul de 30 de ani, relatează Clujust.

Stenogramele din dosar arată că cei doi comiteau în fiecare zi 3-4 spargeri de locuințe:

CLŞ: Şi eu le-am spus că am avut 10 kg de aur, am adus acasă 10 kg de aur din Austria.

KJ: Aia multă unde ai băgat-o?

CLŞ: În Cluj…

KJ: Dar cu astea din Floreşti ce o să fie? Nu le duci nici tu şi nici eu. O să ne condamne pe amândoi.

CLŞ: Nu au cum să ne condamne. Asta-i frumuseţea în treaba asta, că nu au cum să ne condamne. Nu au cum.

KJ: Aşa a spus şi avocatul meu – mai ales că ai fost sub control judiciar

CLŞ: De alea nu mă tem. Nu sunt probe/dovezi la faţa locului, nu sunt urme de încălţări, nu sunt amprente, înţelegi?

KJ: Nu ştiu. 42.

CLŞ: Nu o să ne condamne.

KJ: Aici sunt foarte multe fapte. Sunt 100.

CLŞ: Câte?

KJ: 100… în fiecare zi 3-4… cam 50-60 exact ca în Braşov, Sibiu 22-24 de fapte“.

Cum a EVADAT Czika Laszlo din arestul IPJ Cluj. A deschis lacătul cu o șmecherie cunoscută de spărgători

Czika Laszlo a evadat din arestul IPJ Cluj în 2016.

Cel care trebuia să îl păzească pe Csika a fost agentul Traian Bercheșan, polițistul de serviciu la arest. Surprinzător, după evadare acesta și-a depus cerere de pensionare, la fel cum a făcut întreaga conducere a IPJ Cluj. 

”În ziua de sâmbătă (13 august 2016), persoana arestată a fost scoasă la plimbare de două două ori. Era în pantaloni scurți și în șlapi. Prima dată a stat 15 minute, iar a doua oară, atunci când a evadat, doar câteva minute. Evadarea a fost descoperită după două ore”, a spus un polițist clujean.

La a doua ieșire la plimbare, Czika a rămas de unul singur și a forțat vizeta de la ușa de acces spre o curte interioară a Poliției Cluj: ”A introdus mâna prin vizetă, după care, cu o cheie potrivită, cel mai probabil făcută din foiță de aluminiu (de la o gumă de mestecat), a deschis lacătul și a ieșit. La plecare a închis lacătul, pentru ca polițistul responsabil cu paza acelui sector să nu aibă bănuieli”. Culmea, nimeni nu a văzut nimic pe camerele de supraveghere ale arestului, ceea ce indică faptul că nimeni nu le monitoriza.

Czika a plecat linistit de la arest cu un taxi și s-a adăpostit într-un bloc din Florești. Polițiștii susțin că monitorizau locația în care deținutul evadat se ascundea și că l-au reținut în seara zilei de 16 august 2016, când a ieșit pe stradă pentru a merge să facă rost de mâncare.

Trecutul lui Czika Laszlo indică faptul că este un infractor periculos, specializat în spargeri de locuințe. ”Când opera, avea asupra lui un dispozitiv electronic prin care bruia semnalele telefoanelor mobile, pentru ca cei care l-ar fi prins să nu poată folosi telefoanele. De asemenea, își urmărea victimele și le monta aparatură de urmărire pe mașini, pentru a le face un traseu. La percheziții, s-a descoperit și un pistol cu glonț, dar și mai multe acte de identitate falsificate, toate purtând fotografia lui Czika Laszlo”, mai spune polițistul.

Evadarea deținutului a prins Poliția Cluj cu un val de plecări în pensie. Șeful IPJ Cluj, chestorul Tudor Grindean, dar și adjuncții lui s-au retras în pensie până la finele lunii august. Biroul de presă al Poliției Cluj a precizat că pensionarea chestorului Grindean nu are legătură cu scandalul privind evadarea.

Cu toate acestea, nu este de neglijat faptul că până în august 2016, în mandatul acestuia de doi ani ca șef al IPJ Cluj, au evadat în total 5 deținuți, lucru nemaiîntâlnit după Revoluție în poliția clujeană.

Chestorul Tudor Grindean a ieșit la pensie din 31 august, având o pensie de circa 10.000 de lei. Polițiștii beneficiază de o lege specială care le permite să iasă la pensie mai repede, chiar și la 45 de ani, și cu pensii chiar mai mari decât lefurile avute.

Povestea unei evadări din arestul Poliției Cluj a unui spărgător de temut

Comentarii Facebook