Povestea unei evadări din arestul Poliției Cluj a unui spărgător de temut

 

A trecut un an de la cea mai spectaculoasă evadare din istoria Poliției Cluj, iar modul în care Czika Laszlo a plecat pur și simplu din arest încă îi miră pe polițiști, cu toate că lucrurile au fost demonstrate.

 

Czika Laszlo este unul dintre cei mai temuţi spărgători de locuinţe din România. În primăvara anului 2016, după o lungă căutare, Czika Laszlo a fost prins cu greu de către poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Cluj. 

 

În jurul numelui lui Czika circulă mai multe legende legate de spargeri de sute de mii de euro. El a fost dus în arest și ”cazat” alături de Traian Floarea Ianson, un țepar imobiliar din Cluj-Napoca. Acesta avea în celulă un set de forfecuţe şi pile, folosite pentru manichiură şi pedichiură.

 

Când a fost eliberat din arest, Ianson i-a lăsat setul moștenire lui Czika. ”Setul” a fost completat cu o agrafă de birou furată de Csika în timpul audierilor.

 

Czika Laszlo le-a spus procurorilor că a fugit din cauza faptului că era judecat pentru comiterea a 81 de furturi şi nu a vrut să rişte 30 de ani de închisoare.

 

Spărgătorul a evadat în data de 14 august 2016. O zi de duminică. În arest erau de serviciu trei poliţişti, Emil Bercheşan, Mihai Dominciuc şi Viorel Marchiş, ultimul fiind şeful de schimb.

 

Nimeni nu a bănuit nimic pentru că Czika Laszlo a avut un comportament ireproşabil. De fiecare dată când era scos la plimbare, Czika studia comportamentul poliţiştilor, dar şi deschidea pe jumătate vizorul uşii de la plimbător, pentru a putea fi deschis mai uşor.

 

În ziua evadării, în jurului orei 12.45, Czika a fost scos la plimbare, dar reintrodus repede în celulă, de poliţistul Bercheşan, pentru a servi masa. Ulterior, în jurul orei 14.14, Czika a fost reintrodus în camera de plimbare, de poliţistul Dominciuc, de unde a fugit ca de acasă. ”În legătură cu activitatea de dezasigurare a vizetei ușii, Czika a acţionat sistemul de siguranţă al vizetei, deshis pe jumătate, în momentul în care a fost scos prima dată la plimbare, într-un moment de neatenţie al poliţistului (Bercheşan - n.r.)”, susţin procurorii, conform evz.ro.

 

Rămas singur, Czika şi-a pus planul în aplicare: ”Cu o agrafă de birou, Czika a dezasigurat zăvorul vizetei, după deschiderea acesteia, el introducând mâna prin gaura de la vizetă şi acţionând zăvorul care asigura efectiv uşa de acces, acesta nefiind prevăzut cu vreun sistem de siguranţă”.

 

Ieşit în hol, spărgătorul a mers spre uşa închisă cu un lacăt care asigura ieşirea din arest spre curtea interioară a Poliţiei Cluj. ”Din componentele trusei de manichiură, precum şi din alte obiecte, inculpatul a reuşit să deschidă atât lacătul care era montat pe uşă, cât şi sistemul de siguranţă, propriu zis, al uşii, yala de siguranţă, ulterior el reuşind să ajungă în curtea interioară a IPJ Cluj”.

 

Hoţul le-a arătat poliţiştilor cum se face

 

Spărgătorul a reuşit să fugă, dar a fost prins după două zile. Czika a fost de acord să le facă poliţiştilor o demonstraţie, despre cum a reuşit să fugă din arest, dar şi despre cum a reuşit să deschidă sistemele de siguranţă, fapt ce i-a uimit pe oamenii legii. Pentru evadare, Czika a fost condamnat la un an şi o lună de închisoare cu suspendare. Între timp, spărgătorul a mai fost condamnat la 14 ani, 10 luni şi 20 de zile, pentru comiterea infracţiunilor de furt.

Comentarii Facebook