Chirurgii clujeni i-au refăcut fața unui pacient din TITAN. Operația e o PREMIERĂ - VEZI FOTO

 

Chirurgii de la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca i-au refăcut fața unui bărbat rănit într-un accident de circulație, folosind o proteză din titan. Medicii i-au făcut un implant personalizat de os zigomatic.

 

La mijlocul lunii decembrie 2012, chirurgii din Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca au implantat unui bărbat de 44 de ani, la nivelul scheletului feței, o proteză personalizată din titan, produsă prin cea mai modernă tehnologie de fabricare aditivă, topirea selectivă cu laser ("Selective Laser Melting - SLM").

 

Defectul osos facial a rezultat în urma unui accident rutier în cursul căruia pacientul a suferit multiple leziuni ale părții inferioare și mijlocii a feței. Datorită leziunilor suferite, pentru a reintegra funcțional și social pacientul, a fost nevoie de multiple intervenții chirurgicale. Mandibula a fost refacută prin transplant microvascularizat de os de la picior (fibulă) iar osul zigomatic, prin acest implant personalizat (poze model 3D pre si postoperator). 

 

Implantul personalizat a fost proiectat și fabricat la Institutul de Tehnologie şi Analiză Medicală a Facultății de Științe ale Vieții din cadrul Universității Tehnice Basel, Elveția (Fachhochschule Nordwest Schweiz, FHNW). Aceasta este una dintre cele mai prestigioase universități de profil din Elveția, având colaborari cu multiple colective medicale internaționale. UMF "Iuliu Hațieganu" colaborează din 2004 cu această universitate elvețiană, în vederea fabricării implanturilor personalizate cranio-faciale. Actualmente, UMF Cluj-Napoca este partener într-un proiect de cercetare european, Proiect Cadru 7, cu FHNW în vederea fabricării unor proteze personalizate de șold (FP7 ImplantDirect).

 

O echipă de specialiști ai universității elvețiene condusă de Ing. MsBEM Ralf Schumacher, în colaborare cu o echipă de medici ai universității clujene condusă de Conf. Dr. Horatiu Rotaru, au reconstruit tridimensional, pe baza datelor de la tomografia computerizată a pacientului respectiv, structura osoasă lipsă şi au reprodus-o fizic printr-un implant personalizat din titan”, precizează medicii care au făcut operația.   

 

Implantul a fost proiectat pe calculator, astfel încât să reproducă partea sănătoasă şi s-a fabricat din pulbere de titan, prin intermediul unei proceduri speciale de tipărire 3D numită topire selectivă cu laser ("Selective Laser Melting - SLM"). ”În această tehnică, pulberea din aliajul de titan se așează strat cu strat deasupra unei structuri de suport. Fiecare strat este "sudat" de cel precedent prin topirea pulberei de titan cu ajutorul unei raze laser care parcurge un traseu programat deasupra acesteia. Astfel, într-un interval scurt de timp (ore), cu ajutorul acestei tehnologii laser, se poate realiza un implant individualizat, în concordanţă cu nevoile pacientului. Avantajul implanturilor de titan faţă de implanturile din masă plastică, este acela că titanul e mai stabil şi se integrează în structurile osoase.

 

Medicii clujeni cercetează de ani de zile, împreună cu inginerii elvețieni de la FHNW Basel, precum și cu cei români de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (Laboratorul Național de Fabricare Rapidă a Prototipurilor) paşii procesului de proiectare 3D şi fabricare a implanturilor personalizate din diferite materiale”, se mai arată în documentul citat. 

 

Procedura descrisă reprezintă într-o premieră internațională deoarece până în prezent, astfel de implanturi personalizate din titan au fost utilizate în lume doar pentru reconstrucția mandibulei. 

 

Rezultatul intervenției chirurgicale a fost unul de succes, la patru luni postoperator implantul fiind integrat perfect în organism, fără vreun semn de respingere. Starea psihologică a pacientului a fost și ea mult îmbunătățită prin reintegrarea sa în comunitate. 

 

 

După operație

 

Comentarii Facebook