Cerul Clujului fără cabluri - proiectul care ar urma să mute cablurile în subteran - FOTO

 

Primarul Emil Boc le-a transmis clujenilor, prin intermediul paginii sale de Facebook, că proiectul ”Cerul Clujului fără cabluri” a fost demarat.

 

Acest proiect se alătură proiectelor de infrastructură precum refațadizarea clădirilor din centrul istoric, reabilitarea străzilor, modernizarea Pieței Mihai Viteazul sau pietonalizarea zonei Mihail Kogălniceanu, prin care ”ne pregătim candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 și titlul de Capitală Europeană de Tineret în 2015”, a spus Emil Boc.

 

Primarul Clujului a afirmat că primii pași din proiectul ”Cerul Clujului fără cabluri” au fost făcuți. ”Am inițiat un nou proiect de Hotărâre de Consiliu Local, aprobat în ultima ședință a Consiliului, care ne permite să avansăm semnificativ cu introducerea cablurilor de telecomunicații în rețeaua subterană. Practic, am stabilit o procedură de degajare a domeniul public de cablurile dezafectate: primăria somează deţinătorii de cabluri, aceştia au obligaţia să le dea jos într-un anumit interval de timp iar dacă acest lucru nu se face vom interveni cu o amendă şi după aceea cu RADP-ul pentru a putea aduce situaţia sub control şi a oferi firmei responsabile posibilitatea să introducă aceste cabluri în rețeaua subterană.

 

Până la momentul actual, pe un număr de 68 de străzi şi alei a fost realizată infrastructura subterană necesară mutării cablurilor de pe stâlpi iar pentru fiecare stradă pe care intervenim avem în vedere și acest aspect”, a scris Emil Boc pe Facebook.

 

Proiectul Duct City, care ar fi trebuit sa duca la eliminarea cablurilor din Cluj Napoca, bate pasul pe loc de aproape 5 ani.

 

Primaria Cluj Napoca a semnat in 2008 cu firma CFO Integrator un contract de asociere in participatiune pentru realizarea proiectului Duct City. Pana acum doar 10 kilometri de cabluri au fost trecute in canale subterane.

 

Potrivit site-ului companiei, lungimea estimativa a retelei va fi de 585 de kilometri de santuri in care vor fi introduse 4.000 de kilometri de cabluri, iar termenul de finalizare trecut este anul 2014. 

 

În 2011, primarul de atunci al Clujului, Sorin Apostu, a dat un răspuns straniu la întrebarea de ce nu avansează proiectul: "Compania a incheiat contracte cu mai multe firme care au intins aceste cabluri prin oras, pe un anumit tronson, as spune eu important, care va fi testat pentru inceput. Sigur ca este extrem de dificil de implementat acest proiect cat timp orice firma se plange la departamentul concurentei ca nu este lasata sa atarne cabluri pe stalpi. Ni se reproseaza ca suntem primul oras din tara unde se implementeaza acest proiect si nu au model cum sa inceapa", a spus Apostu.

 

Foto: liviualexa.ro

Comentarii Facebook