Cercetător de TOP de la UBB Cluj vorbește despre noua tulpină COVID, care sperie Europa. Mai este eficient vaccinul?


Răzvan Cherecheș, cercetător și profesor de sănătate publică Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce Departamentul de Sănătate Publică, a spus că nu se știe dacă nouă tulpină COVID-19 care a speriat Europa este prezentă în România. Această nouă tulpină este cu 70% mai contagioasă decât cea precedentă.

Este extrem de puțin probabil ca noua tulpină să nu se fi răspândit deja peste tot în Europa. Autoritățile nu știu dacă ea a ajuns în România

Practic, singurul motiv de îngrijorare în fața noii variante a virusului este că, fiind mai infecțios, acest lucru înseamnă că măsurile pe care le avem deja trebuie respectate mai strict. Spre exemplu, orice moment în care îți dai masca jos te poate costa scump”, a declarat Răzvan Cherecheș, conform Hotnews.ro.

Măsura închiderii granițelor cu Marea Britanie este târzie, mai crede cercetătorul. 

La noi, de exemplu, chiar dacă ar veni, noi nu ne-am da seama, pentru că nu facem secvențiere genetică a virusurilor, în România. Exact la fel cum detectăm vechea variantă, noi detectăm și noua variantă, nu este nicio diferență. Nu avem nici cea mai vagă idee dacă tulpina este aici sau nu: simptomele sunt la fel, testele identifică la fel, noi habar nu avem”, a mai spus cercetătorul.

Acesta a precizat că imunizarea prin vaccin este mult mai bună decât cea prin infectare. Vaccinul este recomandat, dar acest lucru nu exclude apariția unei mutații în fața căreia vaccinul să nu mai fie la fel de eficient în viitor. Acesta nu este cazul noii tulpini descoperite în Marea Britanie.

chereches.jpg

Comentarii Facebook