Centrul Cultural Rus va fi inaugurat la UBB Cluj! Marga: Este un moment istoric


Rectorul UBB Cluj, Andtei Marga, si ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Alexander Anatolievici Churilin, reprezentantul Fundatiei Russkiy Mir, inaugureaza la Cluj-Napoca, marti, 29 noiembrie, Centrul Cultural Rus.
  
"Avem multiple ratiuni sa traim aceasta bucurie. Este vorba, in primul rand, de intregirea programului universitatii noastre, lansat in 1994, de inzestrare a institutiei cu centre culturale si biblioteci internationale care sa asigure accesul noilor generatii la culturile lumii. Dupa centrele culturale american, german, englez, francez, italian, chinez si multiple biblioteci internationale, putem spune ca ne indeplinim obiectivul si datoria de a asigura accesul la o alta cultura majora a lumii - la cultura rusa. Este vorba, in al doilea rand, de a sprijini programele noastre de invatare a limbii ruse cu un centru capabil sa ofere celor interesati, in mod continuu, informatii actualizate despre evolutia societatii, culturii si politicii ruse. Este vorba, in al treilea rand, de a satisface interesul noilor si vechilor generatii de a cunoaste cat mai direct, cu ajutorul unui centru cultural specializat, dezvoltarile actuale, stiintifice, tehnologice, culturale, politice si spirituale din dinamica Rusie a zilelor noaste. Este vorba, in al patrulea rand, de a reprezenta, in universitatea noastra si in mediul ei inconjurator, cultura unui popor cu pondere neobisnuit de mare in istoria lumii, ce traieste in vecinatatea noastra, cu a carui istorie istoria romanilor a interferat adesea", sustine rectorul UBB Cluj.

Andrei Marga a mentionat si istoria complesa dintre cele doua popoare, mentionand ca acest proiect demonstreaza dorinta de colucrare. "Avem nevoie de cooperare, de schimburi de profesori si studenti, de o comunicare profitabila partilor implicate. Cu aceste convingeri si cu premisele indispensabile intrunite, exprim increderea ca infiintarea Centrului Cultural Rus la noi, este un moment important, indraznesc sa spun un moment istoric, nu doar pentru noi, cei prezenti, ci si pentru orice roman si orice rus care considera cu onestitate si luciditate viitorul ce se prefigureaza de pe acum", a adaugat Marga.

La evenimentul de marti, 29 noiembrie, va fi prezent si ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Alexander Anatolievici Churilin.

Comentarii Facebook