Ce a pățit mecanicul de locomotivă care a evitat impactul cu mașina de pompieri din Cluj


Mecanicul de locomotivă care a reușit să evite în ultima clipă impactul cu mașina de pompieri din Cluj, care a intrat forțat pe calea ferată, a fost recompensat de CFR Călători. Compania feroviară de stat a anunțat premiul pentru acest act eroic, fără a divulga însă valoarea acestuia.

Într-un comunicat emis joi, CFR Călători a declarat că va acorda o recompensă mecanicului de locomotivă care a intervenit cu promptitudine pentru a evita o tragedie la Câmpia Turzii. Incidentul a avut loc marți, când o autospecială de pompieri de la ISU Cluj a încercat să traverseze calea ferată, iar mecanicul a reușit să frâneze în timp util pentru a preveni un impact devastator.

Mecanicul implicat, Ioan Sorin Stan, a demonstrat o remarcabilă prezență de spirit, observând manevra imprudentă a șoferului mașinii de pompieri și acționând rapid pentru a reduce viteza trenului și a evita tragedia. Detaliile privind valoarea premiului acordat nu au fost încă dezvăluite de compania feroviară.

”Regulile de circulație feroviare și rutiere sunt stricte și trebuie respectate ca atare pentru siguranța și securitatea atât a pasagerilor și a personalului feroviar, cât și a celorlalți participanți la trafic. Cu toate acestea, sunt și situații care pot face diferența dintre viață și moarte. Ele se pot termina cu bine când personalul feroviar, pe lângă respectarea și buna îndeplinire a atribuțiilor de serviciu, dă dovadă în momente cheie de profesionalism și prezență de spirit”, au transmis cei de la CFR Călători.

Compania spune că mecanicul este din Brașov și lucrează la CFR Călători din 2017.

”Este cazul mecanicului de locomotivă Stan Sorin Ioan, angajat al CFR Călători în cadrul Depoului Brașov SELC Teiuș din anul 2017. Acesta este autorizat să conducă peste 5 tipuri de locomotive.

Marți, 09 aprilie 2024, mecanicul de locomotivă Stan Sorin Ioan, care conducea trenul IR 1734 al CFR Călători de pe ruta Cluj Napoca – Bucureşti Nord, a evitat un impact tragic dintre un tren și un convoi de autospeciale SMURD.

Când trenul se afla pe segmentul Câmpia Turzii – halta Călăraşi Turda, înainte de trecerea la nivel cu calea ferată, mecanicul a observat un convoi de autospeciale SMURD ce intenţiona să traverseze pasajul. În consecință a dat semnale repetate de alertă cu fluierul locomotivei”, mai spune CFR Călători.

Șoferul de la ISU ar putea rămâne fără loc de muncă.

CFR îl va premia pe mecanicul de locomotivă pentru profesionalismul său. CFR Călători nu spune însă și care va fi valoarea premiului.

O autospecială din convoi a ignorat însă total semnalele de alertă date de tren. Chiar şi în aceste condiţii, mecanicul sesizând că aceasta se apropie de trecerea la nivel a luat măsuri de frânare rapidă a trenului. Astfel a reușit să evite producerea unei coliziuni tragice.

Autospeciala SMURD din convoi care a ignorat total semnalele de alertă date de tren, tot a forțat milimetric trecerea pasajului punând în pericol de moarte atât pe pompierii din mașină, cât și pe călătorii din tren.

Doar datorită profesionalismului mecanicului de locomotivă al CFR Călători, Stan Sorin Ioan, s-a evitat o tragedie iminentă.

Trenul IR 1734 şi-a continuat ulterior parcursul în condiții normale de siguranță a circulației.

Conducerea CFR Călători îl felicită și îl premiează pe mecanicul de locomotivă Stan Sorin Ioan pentru profesionalismul și viteza de reacție de care a dat dovadă”.

Șoferul de la ISU Cluj riscă să își piardă locul de muncă.

Comentarii Facebook