Cazul căprioarei blocate de 15 zile lângă VIVO! Cluj arată cât de slab și nepregătit e statul român - FOTO


UPDATE

Căprioara a fost mutată în cele din urmă, cu multe peripeții.

--------------------

Căprioara blocată pe un teren de lângă VIVO! Cluj nu a fost salvată, deși se află acolo de o jumătate de lună. Autoritățile își pasează responsabilitatea și dau dovadă de incompetență.

Poliția Animalelor nu se implică, pompierii nici atât, iar cei de la Fondul Forestier refuză să tranchilizeze căprioara și să o mute în siguranță în pădurea din Făget. Ultima găselniță este crearea unui culoar de la VIVO! până în pădure. Reprezentanţii Gărzii Forestiere şi cei de la Agenţia de Vânătoare au fost luni la fața locului, dar nimeni nu îli asumă responsabilitatea în cazul în care animalul iese în şosea şi provoacă vreun accident.

Banuț Nicolae, de la Garda Forestieră Cluj a spus că ”răspundere are toată lumea… momentan gestionarul are contract cu ministerul prin garda forestieră”.

Ionescu Dan, director AJVPS CLUJ: ”Conform legii 407, ar fi responsabili cei de la drumuri sau în cazul în care sunt semne de atenționare privind animale sălbatice, atunci Consiliul Județean”.

După câteva minute de discuții, pozițiile s-au schmbat.

Ionescu Dan, director AJVPS CLUJ: ”Dacă iese în şosea şi se întâmplă un accident, cine este responsabil?”.

Nicolae Banut - Garda Forestiera Cluj: ”Este ca o victimă, ca şi cum a murit un om de infarct. Ce poţi să faci?”.

Luni, căprioara era ascunsă în iarba înaltă, cu toate că oficialii ar fi preferat ca aceasta să fi plecat singură. Animalul este dezorientat. Agitaţia căprioarei i-a pus pe gânduri pe cei responsabili. Dar nu prea mult, au decis că ce poţi face azi e mai bine să laşi pe mâine.

Nicolae Banut - Garda Forestiera Cluj: ”Împreună cu gestionarul vom căuta un culoar prin care sa incercam in momentul în care va fi circulația mai redusă, să alungăm căpriorul sa meargă spre fondul cinegetic, de unde a venit”.

Problema este că soluția aleasă este una periculoasă. Traseul culoarului pe care vor să îl facă autoritățile trece prin parcarea VIVO!, printre blocuri și traversează drumuri.

Numai dacă varianta alungării spre pădure va eșua, autorităţile iau în calcul tranchilizarea animalului. În caz de pericol, legea permite semnarea unui contract între administraţia locală şi AJVPS pentru împuşcarea mortală a acestuia.

Comentarii Facebook