Caz de coronavirus CONFIRMAT la Cluj - VIDEO


Autoritățile au confirmat două noi cazuri de coronavirus în România. Este vorba e un bărbat din Maramureș, internat la Cluj, și o femeie din Timișoara.

Bărbatul de 44 de ani, din Maramureș, este internat la Clinica de Boli Infecțioase din Cluj. Acesta a venit din zonele Veneto și Lombardia și a fost internat în carantină la Cluj, pentru efectuarea testelor, având simptomatologia specifică cazurilor de coronavirus.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj, dr. Violeta Briciu, a explicat într-o conferință de presă, vineri, la ora 13.30, că la ora respectivă se făceau teste pentru doi pacienți cu suspiciune, unul este din Maramureș, și un tânăr din Cluj-Napoca. Detaliile sunt în clipul video de mai jos. Testele se fac cu ajutorul unor kituri primite de Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, în număr de 100.

20200228_133528.jpg

În jurul orei 14.40, prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a confirmat că a primit telefonic informația că testele au ieșit pozitive în cazul bărbatului din Maramureș. 

Dr. Violeta Briciu (foto, prima din dreapta) a declarat că testele care se fac durează circa 8 - 10 ore. Despre cei doi pacienți, medicul citat a spus că sunt  pe secția special amenajată pentru suspecții de coronavirus. ”Au simptomatologie respiratorie. Deja intră în terminologia de caz suspect. Ei s-au întors din zonele care impun carantină, din zonele Veneto, Lombardia”, a spus dr.  Violeta Briciu.

Medicul a precizat în conferința de presă de vineri că la Cluj sunt 521 de persoane în izolare la domiciliu, timp de 14 zile. Acești oameni au venit toti din zonele Veneto și Lombardia, dar sunt asimtomatici. Direcția de Sănătate Publică Cluj ia legătura zilnic cu ei pentru a vedea cum a evoluat starea lor. 

Acum avem 521 de persoane autoizolate la domiciliu, în județul Cluj. Toate aceste persoane sunt asimptomatice și provin din zonele de risc, respectiv au venit pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca cu zborurile de Bergamo și Treviso”, a spus prefectul Clujului, Mircea Abrudean (foto, centru).

Au ajuns la Cluj kiturile pentru testarea coronavirusului și nu mai trebuie să trimitem probele la Institutul ”Matei Balș” din București. Am avut 14 persoane cu simptomatologie respiratorie ușoară, care conform procedurile au fost investigate, iar rezultatele sunt negative pentru coronavirus”, a mai spus prefectul Abrudean. Testarea făcută la Cluj, cu ajutorul kiturilor venite de la București, a altor doi pacienți cu simptome respiratorii, tânărul de 22 de ani din Cluj-Napoca, și bărbatul de 45 din Maramureș, a oferit vineri rezultatele, iar pacientul din Maramureș este infectat cu coronavirus, așa cum s-a precizat mai sus.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătăru, a explicat că pacientul din Maramureș a venit bolnav din Italia. 

Bărbat din Maramureş de 45 de ani, ”vine din afara zonelor din Italia carantinate, care se întoarce în ţară pe 25 februarie, fiind bolnav în Italia unde merge la medic, i se prescrie un tratament simptomatic şi pleacă acasă. Ajunge în România, având febră, se prezintă la spital în Maramureş, este internat la Clinica de Boli Infecţioase, unde primeşte tratament simptomatic şi se face testarea, ieri prezentând un grad de insuficienţă respiratorie, este transferat la Cluj. Azi ne vine confirmarea de pozitiv la coronavirus”.

-----------------------

UPDATE

Referitor la cazul persoanei din Maramureș, internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj, prin transfer de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Baia Mare, prefectul Clujului, Mircea Abrudean, precizează: 

Acesta este un bărbat de 45 de ani, care vine din zona din afara definiției de caz, în afara zonelor din Italia carantinate sau cele care se află, în prezent în definiție, fiind una dintre cele 2 persoane pentru care se aștepta rezultatul infecției cu Coronavirus la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca. 

Conform buletinului de analize medicale efectuate la Timișoara, se confirmă infecția cu Coronavirus. În cursul zilei de astăzi, se vor finaliza și rezultatele analizelor efectuate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, acestea aflându-se în prezent în lucru. 

Încă din momentul transferului de la Baia Mare, s-a urmat cu strictețe protocolul prevăzut în aceste situații, astfel că nu a existat contact cu cazul, cu excepția echipei medicale special pregătite pentru transportul în siguranță și intervenția specifică. De asemenea, persoana a fost internată în secția clinică, pe circuitul separat de preluare. 

Diagnosticul pacientului este de pneumonie interstițială, cu manifestări de astenie și dificultăți respiratorii ușoare la efort în cazul deplasării.

Starea generală de sănătate este relativ bună, fară elemente de gravitate. În măsura în care vor exista elemente noi, le vom comunica în timp util”.

------------------

UPDATE 2

Rezultatele de laborator efectuate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca arată că pacientul din Maramureș este pozitiv, iar în ceea ce privește a  doua persoană din județul Cluj rezultatul a ieșit negativ. Testele făcute la Cluj-Napoca le confirmă pe cele de la Timișoara.

----------------

UPDATE 3 (2.29.2020)

Pacienta adusă vineri seara de la Turda, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj, are gripă tip A și nu coronavirus. 

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a spus că starea pacientului din Maramureș este staționară. ”Nu este la Terapie Intensivă. Este în continuare internat pe secție (n.red. special amenajată pentru astfel de cazuri). Mai există 2 pacienți cu simptomatologie respiratorie ușoară, care vor fi testați în cursul zilei de sâmbătă. Sunt din județul Cluj și s-au prezentat singuri la spital, nu au fost aduși”, a declarat prefectul Mircea Abrudean. Ultimii doi pacienți au venit din zonele de risc.

Comentarii Facebook