Duminica 28 Aprilie

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca va fi refăcută integral


Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca va suferi o restaurare integrală, începând cu 1 ianuarie 2024, în cadrul unui proiect cu o durată de implementare de 60 de luni, conform anunțului făcut de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Proiectul, evaluat la suma de 56.895.027,45 lei, beneficiază de finanțare în baza unui contract semnat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Denumit „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca”, proiectul cuprinde restaurarea atât a structurilor arhitecturale, cât și a celor de rezistență. Lucrările includ, de asemenea, reabilitarea spațiilor interioare și a subsolului, continuarea lucrărilor de pictură în mozaic și realizarea elementelor decorative. Proiectul mai prevede conservarea și restaurarea tâmplăriei metalice.

Un alt obiectiv important al proiectului este integrarea Catedralei Mitropolitane în circuitul turistic al regiunii. În acest sens, se vor construi scări și pasarele pe elementele de beton armat existente în traseu.

Prezentarea oficială a proiectului a avut loc la Reședința Mitropolitană din Cluj pe data de 22 decembrie. În cadrul acestei întâlniri au fost prezenți ierarhii eparhiei, alături de reprezentanți importanți precum Marcel-Ioan Boloș, ministrul finanțelor, Emil Radu Moldova, președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, și Petru Alboi-Șandru, șeful Autorității de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Din valoarea totală de 56.895.027,45 lei, 28.706.269,02 lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regională iar 5.065.812,19 lei din bugetul național și diferența din cofinanțare, conform unui comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Comentarii Facebook