Cat castiga seful sindicatului Nokia si ce avantaje are! Cristian Copil i-a lasat pe angajati fara salarii compensatorii


Muncitorii de la Nokia nu vor primi salarii compensatorii, decat daca Nokia va accepta acest lucru. Nici o lege sau un alt document oficial nu obliga compania finlandeza sa le plateasca angajatilor de la Jucu mult asteptatele salarii compensatorii.

S-a ajuns in aceasta situatie cu acordul liderilor de la sindicat de la Nokia, care au semnat contractul colectiv de munca pe anul 2011, care prevede ca muncitorii nu au niciun drept in cazul disponibilizarii.

Acesta este adevaratul motiv pentru care liderii de sindicat de la Nokia, care au fost luni la negocieri cu patronatul acestei companii, nu au cerut nimic concret. Complicitatea liderului sindicatului Liber Nokia cu finladezii pare mai mult decat evidenta. Cu un salar de 3.400 de lei, liderul de sindicat Cristian Copil a fost in permanenta de acord cu tot ce ziceau sefii Nokia. Indiferenta fata de viitorul angajatilor a mers pana acolo incat Copil a fost de acord la inceputul acestui an sa semneze un contract colectiv de munca in defavoarea muncitorilor, care acum s-au trezit pe drumuri si stau cu mana intinsa la Nokia.

Contractul colectiv de munca (CCM) de la Nokia nu contine nici o clauza favorabila muncitorilor. In schimb, are clauze care ii transformau pe liderii de sindicat in intretinutii Nokia.

In CCM exista un singur articol care se refera la posibilitatea Nokia de a disponibiliza toti angajatii, dar care nu spune nimic de acordarea de plati compensatorii. "In cazul in care Nokia intentioneaza sa schimbe sau si/sau sa restranga activitatea pentru unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatilor si aceasta schimbare/restrangere duce la desfiintarea locurilor de munca, Nokia va respecta procedurile prevazute de lege si de contractele colective de munca la nivel superior aplicabile referitoare la concedierea individuala sau colectiva inclusiv cu referire la obligatiile la consultare, la ordinea de prioritate si la criteriile minimale prevazute de lege", prevede articolul 27 din CCM, incheiat intre Nokia si  Sindicatul Liber Nokia.

Contractul colectiv de Munca a fost inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca in data de 1 februarie 2011. Surse din aceasta institutie sustin ca la scurt timp de la inregistrare, Nokia a trimis un document in care arata ca acest contract colectiv de munca nu se va raporta la niciun contract colectiv pe ramura, in cazul de fata cel pentru ramura de comert. La aceasta adresa, reprezentantii Sindicatului Liber Nokia nu a au avut nimic de comentat, declarandu-se de acord cu decizia managerilor de la Nokia. Daca ar fi existat o raportate la contractul colectiv pe ramura comert, salariatii Nokia ar fi primit in plus inca doua salarii compensatorii fata de cele trei oferite deja de Nokia.

Sefii sindicatului Nokia erau scutiti de la munca, dar platiti regeste

Complicitatea sindicalistilor sefi nu a fost una gratuita. Pe langa salariile mari pe care le incasau, raportate la ceilalti salariati care nu castigau mai mult de 650 de lei, liderii de sindicat de la Nokia se bucurau si de o serie de drepturi garantate, culmea, prin contractul colectiv de munca, acelasi document unde marea masa a angajatilor nu aveau niciun drept.

"Personalul ales in conducerea organelor sindicale reprezentative la nivelul societatii Nokia Romania SRL beneficiaza de reducerea programului de lucru lunar, fara a le fi afectate drepturile salariale dupa cum urmeaza: presedintele sindicatului cinci zile lunar, vicepresedintele sindicatului si secretarul sindicatului cate trei zile, lunar", prevede articolului 31 din CCM.
 
In plus, toti liderii de sindicat se bucurau si de alte favoruri. "De asemenea, presedintele sindicatului beneficiaza de acordarea a 15 zile pe an (echivalentul a 10 ture de cate 12 ore) si respectiv unul dintre vicepresedinti beneficiaza de cinci zile pe an (echivalentul a trei ture de cate 12 ore) pentru pregatire si perfectionare sindicala prin cursuri organizate fara afectarea drepturilor salariale si a concediului de odihna", se mai arata in articolul 31.

 

Liderul Sindicatului Liber Nokia, Cristian Copil, nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informatii.

Comentarii Facebook