Cât aur avea familia bulibașei Rudi Varga din Gilău


Rudi Varga a fost aurar toată viața și a adunat o avere mult mai mare decât se știa. Moartea lui a readus în lumină personalitatea lui puternică și cu mare influență în rândul comunității romilor din toată țara. 

Rudi Varga s-a luptat cu regimul comunist și chiar a făcut pușcărie pe timpul regimului Ceaușescu pentru că făcea tranzacții cu aur. Atunci i-a fost confiscată cantitatea de 13 kilograme de aur, iar după Revoluția din 1989 el a dat în judecată statul român și a obținut returnarea cantității de 8,6 kilograme de aur. Regimul comunist aplica reguli mult mai stricte, iar comunitatea romilor aurari nu a putut scăpa.

Aurul mi l-au dat prin 2007. L-am scos de la Banca Naţională. Acolo nu mi-am găsit toate piesele de aur. Directoarea a văzut că nu mi-a convenit că nu erau toate piesele mele, că mi-ai schimbat multe obiecte din aurul confiscat. Mi-a zis: Domne, ăsta ne-a fost predat de miliţie, pe ăsta vi-l dăm. Aveam galbeni din ăia mici pe care nu i-am mai văzut în veci”, a relatat bulibaşa acum câțiva ani. Nimeni nu știe în realitate cât aur a reușit familia Varga să ascundă de comuniști și ce s-a întâmplat cu cele 5 kilograme care au dispărut. 

Familia Varga este considerată cea mai bogată și influentă familie din Gilău. Fiica lui Rudi Varga, Dana Varga, este consilierul primului ministru pe problemele romilor, o persoană extrem de influentă în comunitatea din întreaga țară.

Moartea lui a declanșat și un scandal, legat de faptul că familia a săpat groapa lângă eroii din Gilău.

Consiliul Local Gilău nu a aprobat săparea gropii în acel loc, dar familia Varga s-a opus și a acuzat că interdicția de înmormântare acolo ar avea legătură cu familia Roșianu. ”Nu este mormântul lângă Monumentul Eroilor, se exagerează. A fost acea hotărâre a Consiliului Local Gilău care a fost adoptată deoarece Consiliul Local şi primarul sunt şantajaţi de Roşianu (un alt rom din Gilău – n.red.) care a fost 40 de ani duşmanul lui tata şi al familiei”, a spus Varga.

Tensiune! 1000 de oameni la înmormântarea lui Rudi Varga. Jandarmii și bodyguarzii sunt acolo

Comentarii Facebook