Carti de 6 miliarde de euro la Biblioteca Academiei Cluj! Afla cand le poti vedea VIDEO


Biblioteca Academiei din Cluj are un patrimoniu estimat la valoarea de 6 miliarde de euro, a anuntat astazi directorul institutiei, Ioan Chindris.

Intre cartile Bibliotecii se numara exemplare rare sau unicat, care valoreaza cateva milioane de euro. In aceasta categorie se inscrie cartea lui Copernic, in care este tratata teroria heliocentrica, si care a fost evaluata la suma de 2,5 milioane de euro. "Un exemplar similar a fost vandut la o licitatie in SUA pentru aceasta suma, dar cel pe care il detinem noi la Biblioteca este mai valoros pentru ca are si adnotari, care ii dau o valoare mai mare", a declarat seful Sectiei de Colectii Speciale din cadrul Bibliotecii Academiei, Bogdan Craciun.

Cu toate acestea, expertii Bibliotectii considera ca si mai valoroasa este o biblie, Octoihul lui Macarie, tiparita in anul 1510. "Din punctul meu de vedere, aceasta carte este mult mai valoroasa decat cea a lui Copernic, din doua motive. Unul pentru ca este a doua carte tiparita din Romania si intra la categoria carte veche romaneasca, tiparita in 1510, la Targoviste, dar mai ales pentru ca este unicat in lume. Se vorbeste ca ar fi la manastirea de la Athos un alt exemplar, dar nimeni nu l-a vazut niciodata. Este o carte de altar, care se folosea la slujbele religioase", a spus Bogdan Craciun.

Patrimoniul Bibliotecii Academiei din Cluj este estimat de catre cercetatori la 6 miliarde de euro, dar estimarea este total subiectiva. "Am discutat cu o serie de cercetatori, care nu au venit aici sa vada cartile, doar le-am descris ceea ce avem noi si au fost impresionati. Mi-au spus ca valoarea este mare si s-ar apropia de 6 miliarde de euro", a spus directorul Ioan Chindris.

"Averea" Bibliotecii va putea sa fie vizitata in acest an cu ocazia mai multor expozitii.

In luna octombrie va fi organizata o expozitie cu manuscrisele Scolii Ardelene, iar in decembrie, de Ziua Nationala, vor putea fi vazute carti si proclamatii despre unirea din 1 decembrie 1918.

Comentarii Facebook