Marti 26 Mai

Care este cea mai veche stradă din Cluj-Napoca. Se termina cu Turnul Porții Podului descoperit pe Regele Ferdinand - VIDEO


Cea mai veche stradă a Clujului este strada Turnului Porții Podului, actuala Regele Ferdinand, fiind atestată docuemntar în anul 1362. Acest lucru este confirmat de faptul că în fața poștei a fost găsit chiar Turnul Porții Podului, locul pe unde se intra în orașul fortificat.

Astfel de turnuri mai erau în vechiul Cluj , în jurul anilor 1400 - 1500, dar cel de lângă actuala Poștă era cel mai important.

Este unul dintre singurele turnuri, dintre puținele turnuri de poartă. Pe aici se făcea accesul înspre oraș și dinspre oraș. Am avut patru inițial, ulterior ele s-au multiplicat, dar acesta este singurul pe care avem șansa să îl documentăm arheologic, concret și direct. Știm aproximativ unde au fost și celelalte, dar din păcate nu am avut șansa vedem cum au arătat, care a fost dimensiunea și structura lor. Aici, oportunitatea a făcut să găsim latura lui de vest, o latură foarte lungă, de peste 12 metri lungime, ceea ce înseamnă că era un turn deosebit de important. 

Turnul era important pentru că avem Someșul aici. Automat artera care ieșea din oraș trebuia să treacă peste Someș. Știm sigur că exista un pod aici, care funcționa din veacul al cincisprezecelea, dacă nu mai devreme, dar știm să avem primul pod de piatră al Clujului, din secolul al șaisprezecelea. Acest pod din piatră este marcat chiar pe clădirea de pe colțul canalului morii, care amintește de funcționarea unui pod de piatră în anul 1580. 

Strada cea mai veche medievală a Clujului, atestată, este așa numită strada Turnului Porții Podului, la 1362 apare în documente. Practic, noi am găsit capătul celei mai vechi străzi a Clujului, ceea ce este extrem de important pentru un oraș să fie mândru de cea mai veche stradă care există acolo”, a explicat Cosmin Rusu, profesor la Universitatea Babeș Bolyai.

Cu ocazia săpăturilor de pe Regele Ferdinand au fost găsite și artefacte. ”Avem imformații despre viața clujenilor de zi cu zi din Evul Mediu. Avem piese de inventar de mobilier. Avem o cahlă, o teracotă mediavală, datată în jur de 1500, care s-a păstrat și spune o fabulă, fabula lupului sau a vulpii care predică sau vorbește gâștelor, pentru a le face neatente și pentru a le prinde mai ușor. Am găsit piese de armament, catarame, vârfuri de săgeți, pipe turcești. Sunt informații importante”, a mai spus arhelogul clujean. 

Podul este format din două structuri. La bază se văd încă blocurile uriașe de calcar puse de romani, iar apoi apar blocurile din Evul Mediu. ”Avem o structură romană peste care este suprapusă structura medievală. În cadrul acestor blocuri din piatră romană avem elemente de construcție care nu au mai apărut în oraș, scoabe din metal care ține două blocuri din piatră alăturate. Noi am dori ca aceste descoperiri să fie cumva semnalate, iar turiștii să știe ce avem aici”, a mai spus profesor clujean.

Zona ar putea fi marcată pe asfalt cu o altă culoare, iar pe clădirile de lângă să fie puse panouri eplicative.

Primăria Cluj-Napoca nu a anunțat până acum nimic.

Comentarii Facebook