Captură impresionantă de somn pe un lac din Cluj - FOTO


Un pescar clujean se laudă cu o captură impresionantă de somn pe Lacul Filea Mare. 

Lacul Filea Mare, din comuna Ciurila, are o suprafață de 11 de hectare și este situat la circa 23 km de Cluj-Napoca în directia de mers spre Salicea - Ciurila, în imediata apropiere a Autostrăzii Transilvania.

Somnul (Silurus glanis) este o specie de pește răpitor de talie mare din familia Siluridae. Somnul trăiește frecvent în bălți, lacuri, pe cursul inferior al fluviilor mai mari, ca și la gura lor de vărsare în Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Caspică. Peștele preferă locurile adânci cu mâl și ape tulburi.

Somnul are un corp lung, cu un cap turtit dorso-ventral; are o gură largă, care are pe laturi două mustăți lungi, sub gură fiind mustăți scurte. Corpul se termină fără o înotătoare codală propriu-zisă. În medie somnul are o lungime de 2 m, putând însă atinge o lungime de 3 m și o greutate de 150 kg. Culoarea corpului este albăstruie negricioasă sau verzuie măslinie pe spate, iar abdomenul este de o culoare mai deschisă.

Somnul este activ mai ales noaptea, vânând în apele tulburi când temperatura apei este peste 4 - 7 °C. Hrana lui constă mai ales din pești și raci, dar poate ataca și păsări acvatice sau mamifere tinere. Animalele adulte duc în general o viață solitară.


Comentarii Facebook