Canicula pune stapanire pe judetul Cluj in acest weekend. Vor fi temperaturi de 35-36 de grade Celsius. Vedeti ce sfaturi au medicii!


Canicula pune stapanire pe judetul Cluj in acest weekend, iar temperaturile maxime vor atinge valoarea de 35 - 36 de grade in Vestul tarii. Medicii ii sfatuiesc pe clujeni sa evite expunerea prelungita la soare, sa consume lichide si sa evite acoolul in cantitati mari.

Vremea se va pastra caniculara si sambata si duminica, iar dupa amiezele vor fi foarte fierbinti. Din aceasta cauza medicii de la Directia de Snatate Publica a judetului Cluj au venit cu un set de sfaturi.


1. Evitati, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 – 18;

2. Purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise;

3. Pe parcursul zilei faceti dusuri caldute, fara a va sterge de apa;

4. Beti zilnic intre 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. in perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

5. Nu consumati alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii;

6. Evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice (duc la pierderi de apa din organism);

7. Consumati fructe si legume proaspete ( cirese,pepene galben, rosu, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa;
8. Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie;

9. Limitati cresterea temperaturii in locuinte prin inchiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelelor si/sau draperiilor; inchiderea oricarui aparat electro-casnic de care nu aveti nevoie.

Comentarii Facebook