Miercuri 24 Aprilie

BUGETARUL DE LUX, numit director la Compania de Autostrazi! A proiectat ESECUL de la centura, dar acum are un post cald


Dupa ce a facut afaceri cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Mircea Pop a schimbat acum tabara, la insistentele PSD, si a fost numit in functia de director al companiei.

Sotia lui Pop lucreaza la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj, el fiind pana in 2008 angajat la CNADNR, dar a plecat la schimbarea puterii si si-a deschis o firma cu care a castigat contracte chiar cu institutia la care a lucrat.

O privire pe declaratia de avere a Marianei Pop, sefa Laboratorului de calitate al DRDP Cluj, o include pe aceasta in randul bugetarilor de lux. Ea detine trei masini, dintre care doua de lux, vile si case de vacanta la Predeal si Baisoara, dar si o casa de 200.000 de euro in Italia.

Sotul acesteia, Mircea Pop, a lucrat la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), unde a ocupat functia de director adjunct, de unde a plecat in 2008, iar acum este actionar la firma DP Consult. Interesant este ca tocmai aceasta firma a castigat contracte "grase" cu statul, pentru Centura Valcele - Apahida, Autostrada Transilvania, dar si pentru unele drumuri din Moldova.

La Cluj, vorbim despre un contract suplimentar de proiectare a lucrarilor de consolidare de la Centura Valcele-Apahida, dar si de constructie a unei cortine de minipiloti, care sa opreasca alunecarile de teren. Lucrarea s-a facut pe 2.4 kilometri, iar valoarea contractului a fost de 17 milioane de euro, platiti din bani publici.

Mircea Pop a fost intrebat cum isi explica majorarea pretului total de la centura de la 40 de milioane de euro, la peste 150 de milioane de euro. "Este un concurs de imprejurari nefericit pentru ca la aceasta lucrare, ca si la orice constructie care se prelungeste foarte mult, preturile se dubleaza si tripleaza si numai din coeficientii de escaladare. Nu a fost cazul aici, pentru ca aici a fost pret ferm si numai prin aprobare de lucrari suplimentare si alte lucrari decat cele prevazute de proiectul initial se putea creste pretul", a spus el.

Intrebat daca puteau fi prevazute aceste surpari de teren din timp, acesta a spus ca: "Realitatea este ca atunci cand faci si deranjezi anumite structuri din astea de pamanturi cum sunt aici se intampla si lucruri neprevazute, chiar si sa faci totul perfect si ... Parerea mea ca datorita faptul ca lucrarile s-au prelungit au venit si intemperii, deci este un concurs de imprejurari nefericit pentru ca nimeni nu se astepta ca aceasta lucrare sa dureze atat. Sa nu uitam ca e inceputa in 2006 si suntem in 2012 si inca nu e gata. In 6 ani de zile putea sa fi gata si sa intre in reparatii capitale. Cam dupa 5 ani trebuie reparatii capitale".

Mircea Pop a avut si legaturi stranse cu lumea politica, fiind consilier al lui Adrian Nastase in 2000 - 2004, adica in perioada in care s-a pus la cale constructia Autostrazii Transilvania, un esec pe toate planurile pana acum.

Sotii Pop detin trei masini: un Mini Cooper din 2006, cu un pret de circa 20.000 de euro, un Mercedes SL din 2006, care valoreaza intre 100.000 si 125.000 de euro, si un Jaguar XF din 2010, in valoare de 60.000 de euro.

In privinta caselor, sotii Pop se "lauda" cu o vila de 210 metri patrati in Cluj-Napoca, in valoare de 250.000 de euro, o casa de vacanta la Baisoara, si una la Poiana Brasov, de 200 de metri patrati, ultima construita in 1997. Bijuteria coroanei este vila de 165 de metri patrati cumparata in Massarosa, Italia, care ar valora pe piata 200.000 de euro.

La categoria bunuri de pret, sotii Mariana si Mircea Pop au ceasuri si bijuterii in valoare de 25.000 de euro, economii in banci de circa 650.000 de lei si actiuni la Banca Transilvania in valoare de 1.250.000 de lei.

Veniturile celor doi au fost, in 2010, de 283.608 lei, iar averea totala se ridica la un milion de euro.

Mircea Pop a spus ca el este numai de 6 luni actionar la firma DP Consult, iar, despre averea adunata, ca intotdeauna "vor fi suspiciuni".

Firma DP Consult a fost infiintata in anul 1997. In anul 2009, societatea ii avea ca si actionari pe prietenii lui Mircea Pop si anume Silivan Moldova si Maria Ratiu, care detinea 79 la suta din firma. Ulterior, in anul 2011, Maria Ratiu a vandut actiunile lui Mircea Pop si astfel societatea s-a intors la cel care a infiintat-o, adica fostul consilier personal al lui Adrian Nastase.

Din 13 iunie, Mircea Pop a fost numit director adjunct al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, la directia fonduri europene.

 

 

Foto: Jaguarul lui Mircea Pop

Comentarii Facebook