Boc s-a spălat pe mâini de ”Monstrul” de pe strada Avram Iancu: Calcanul este monstruos. Arată îngrozitor / S-a trecut peste noi și s-a avizat la București


Primarul Emil Boc a precizat că avizarea pentru hotelul de pe strada Avram Iancu s-a făcut la București, pentru că la Cluj s-a dat aviz negativ. 

Au primit avizul conform de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice și nu mai ai cum să intervi la el, ci îl execuți. Noi am mers pe varianta locală și eu au mers la București și au venit cu deciziile de acolo. După Comisia Națională a Monumentelor Istorice legal, Comisia de Urbanism de la Cluj nu mai are niciun cuvânt”, s-a apărat Emil Boc.

Arhitectul Voicu Bozac a spus că priveliste cu ”mâhnire acest obiect. Nu are rost să mă revolt, dar trebuie găsite soluții. Nu ar fi exclus să se facă o miediere între arhitect, primărie și prin Comisia de estetică să se ajungă la o soluție decentă. Dacă ar fi ajuns la Comisia de estetică urbană nu ar fi trecut. Mă mir că trei comisii naționale au aprobat acest volum. Clientul nu trebuie criticat, ci trebuie privit cu suspiciune cel care a propus acest volum. Cred că legal nu mai putem face nimic, cred că o soluție de mediere ar fi cea care ar trebui făcută.

S-ar putea cere ca împreună cu arhitectul clădirii să se revină asupra volumului general și cu costuri minime să se revină asupra volumetriei. Trebuie judecat pas cu pas”, a spus Bozoc. 

Emil Boc s-a enervat, vizibil iritat de subiect: ”Măi fraților când veniți cu puncte de vedere trebuie să veniți cu lucruri ce se pot face!”.

Bozac: ”Ar trebui modificată fațada pentru a nu mai fi o pată infinită pe obrazul orașului”.

Boc: ”Cum să modifici volumul, dacă aceasta este ridicată! Și ce să facă? Ce este posibil urbanistic pentru că legal nu avem ce face. Pe mine mă deranjează calcanul ăla care te monstruos care arată îngrozitor,  Să propuneți ceva concret?

Bozac: ”Primul pas este negocierea și apoi modificarea fațadei ca să fie demnă de centrul orașului. Să fie o dezbatere cu arhitecți. Să primească aportul unor specialiști. Clientul să înțeleagă că nu are opozanți. Ca un corolar ar trebui făcut planul urbanistic zonal central al orașului, pentru că dacă ar fi acest mecanism aceste clădiri nu ar putea apărea astfel de monștri. Este făcută pe baza unui regulament, dar nu are acoperire la nivel de stradă”.

Specialiștii Primăriei Cluj-Napoca susțin că de fiecare dată când sa cerut avizarea proiectului s-a respins din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, iar avizele au fost date de Comisia Națională.

Ce nu au spus aceștia a fost că la București s-a asteptat un moment politic prielnic, Pentru că Kelemen Hunor, ministrul Culturii, nu a dat avizul în 2008.

Primarul Emil Boc a spus că dacă nu ar fi respectat avizul de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice ar fi riscat să fie acuzat de avuz în serviciu.  

Istoria românească a avizării Hotelului de pe Avram Iancu. La Cluj, Comisia Monumentelor a spus ”NU”, dar ”miticii” au spus ”Da”

Comentarii Facebook