Boc către oficialii REGI din Parlamentul European: Riscăm să pierdem 150 de milioane de euro pentru centura Clujului?

 

Primarul Emil Boc i-a întrebat pe reprezentanții Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European dacă Clujul riscă să piardă suma de 150 de milioane de euro pentru centura metropolitană, de la Florești și până la Apahida. 

 

Vreau să atrag atenția și să trag un serios semnal de alarmă că avem alocată suma pentru a se face 38 de km de centură, dar de 2 ani nu s-a făcut nimic. Această centură ar avea o contribuție decisivă la dezvoltarea Clujului. Fac precizarea că este necesară investiția pentru că avem cel mai aglomerat drum din România. În Florești circulă zilnic 174.000 de mașini, mai mult decât în București. Această centură mai este necesară și pentru consolidarea Spitalului Regional de Urgență, astfel încât demararea acestei lucrări este necesară și urgentă pentru a avea acces cât mai facil de acest spital finanțat tot din fonduri europene. 

 

Întreb autoritățile de la Bruxelles dacă există riscul dezangajării resurselor finaciare în cazul în care nu încep lucrările la această centură. Vreau să știu dacă pierdem cei 150 de milioane de euro dacă nu începe proiectul. Stăm de 2 ani de zile pe un proiect pentru care nu s-a făcut nimic, nici măcar un studiu de fezabilitate.

 

Dați-ne nouă banii și vom face centura de 38 de km, dar știu că acest lucru nu se poate face. Banii sunt la București și trebuie accelerat acest proiect”, le-a spus primarul Emil Boc, membrilor Comisiei REGI din Parlamentul European, care au venit la Cluj-Napoca. 

 

Şeful Unităţii pentru România în cadrul DG Regio al CE, Carsten Rasmusen, a confirmat faptul că România ar putea pierde banii necheltuiți până în 2019. În acest pachet se numără și centura Clujului. Banii, 150 de milioane de euro, ar putea merge spre alte părți dacă nu sunt cheltuiți. 

 

Banii trebuie accesați și folosiți de Ministerul Transporturilor, prin Compania de Profil. 

 

În condițiile Brexitului și a diminuării fondurilor europene este posibil să se piardă banii necheltuiți până în 2019 pentru transporturi. 

 

Clujul găzduiește în aceste zile o reuniune a Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European. La întâlnirile de la Cluj-Napoca participă și comisarul pentru politică regională Corina Crețu.

Comentarii Facebook