Biserica in bloc! Un preot a deschis o capela intr-un apartament de bloc in Floresti. Altarul e in bucatarie VIDEO


Locuitorii unui bloc din Floresti se roaga direct la parterul imobilului, unde preotul Ovidiu Ciprian Martis a deschis o capela.

"Ideea de a face un loc de rugaciune inainte de a avea efectiv un locas de slujire a pornit de la indemnul sfintilor parinti, care spun ca mai intai trebuie consolidata biserica cea vie, adica comunitatea de credinciosi, si apoi cea de zid. Cel mai portant este ca biserica de pe Valea Garbaului, Floresti, ii aduna pe oamenii care pana acum stateau duminica in case sau la televizor. Isi faceau alt program, pentru ca le era departe biserica din Manastur sau din centrul Florestiului. In asa fel incat sa aiba si ei un locas de slujire. Asta s-a intamplat in 1 iulie 2011, cand mitropolitul Andrei ne-a dat binecuvantarea si a transfortat aceasta filie, o comunitate mai mica de credinciosi, care apartinea Florestiului, intr-o parohie", a explicat preotul Ovidiu Ciprian Martis.

Parintele sustine ca, in prima faza, oamenii au privit neincrezatori faptul ca o biserica a fost deschisa la parterul unui bloc.

"Oamenii sunt mai apropiati sau mai putin apropiati de Dumnezeu. Oamenii de aici sunt cu un fundament bun, dar la practica religioasa am mai lasat de dorit. Noi preotii trebuie sa ne inarmam cu multa rabdare. Arma principala impotriva racelilor de la inceput a fost rabdarea. Mi s-a intamplat cand am trecut pe langa vecinii de aici sa nu ma salute. Acum s-au mai schimbat si ne salutam toti cei de pe aici. Nu s-a pus problema ca ii deranjeaza clopotele. Le-am spus ca, indiferent ca slujim intr-o catedrala sau intr-o capela sau la parterul blocului, trebuie sa fim uniti", a mai spus parintele.

Credinciosii din cele trei blocuri arondate parohiei din Valea Garbaului - Floresti, cu hramul "Sfantul Ioan Iacob Hozevitul" sustin ca s-au obisnuit sa aiba biserica aproape si obisnuiesc sa se spovedeasca si mearga duminica la slujba.

Parintele Ovidiu Ciprian Martis povesteste ca visul lui este ca pe viitor sa inchida biserica de la parterul blocului si sa se mute in locasul de cult, pe care il construieste in apropiere.

 

Conditiile actuale nu sunt dintre cele mai propice, dar credinciosii sunt multumiti. Altarul a fost amenajat in bucataria apartamentului, cedat de un dezvoltator imobiliar din zona. Chiuveta si centrala termica se vad in altar, chiar daca sunt ascunse de perdeaua care incadreaza intrarea in bucatarie.

 

"Pentru a infiinta aceasta parohie trebuie sa existe solicitare a credinciosilor si constatarea ca exista nevoie de slujire. O constructie de biserica este de durata si ajunge pana la 10-15 ani, astfel ca pana atunci se amenajeaza un punct provizoriu. Pe Valea Garbaului s-a amenajat la subsolul unui bloc, intr-un apartament, cedat de un dezvoltator imobiliar. Este o zona cu oameni foarte tinerib, a spus preotul Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului.

 

Langa biserica din apartament se ridica si un adevarat locas de cult, proiectul fiind acum la nivelul fundatiei, astfel ca mai e nevoie de multi bani pentru finalizare.

Comentarii Facebook