”Bine și rău la Cluj?” - Scrisoarea unui clujean sătul de cei care se plâng de oraș și REPLICA primită de la un ”hater”


Clujenii dezbat tot mai intens în mediul online situația în care a ajuns Clujul, un oraș admirat de cei din afară și criticat de cei din interior. 

O tânără a punctat motivele pentru care s-a săturat de cei care critică Clujul, dar a evidențiat și ce nu îi place la oraș, pentru a fi cât se poate de corectă. 

Postez fiindca mi s-a acrit in perioada Untold sa citesc o gramada de comentarii negative despre oras. Multe din ele duduie de greseli gramaticale, glume legate de statura lui Boc sau termeni peiorativi gen “vinituri”, deci mi-e imposibil sa le iau in serios ca fiind pareri bine formate. Am observat si ca multi autori, in special cei mai in varsta, sunt profund influentati de ce se construieste pe strada lor (“Da’ pe Almasului ce s-a facut?”) sau reitereaza aceleasi cateva aspecte la infinit. M-ar interesa sa stiu ce parere au persoanele care sunt capabile sa discutate fara sa atace, despre oras si despre administratie, cu bune si rele.

Cateva chestii la care mi se pare ca stam bine e faptul ca am atras multe fonduri europene, cele mai multe din Romania chiar (desi evident, nu e o competitie). Apoi, imi place ca sunt multe evenimente si posibilitati de a-ti petrece timpul liber, ex cursuri sau ateliere. Mai imi place si ca e mult mai safe decat era odata, in special noaptea. Imi place ca daca-mi dau demisia nu risc sa raman somera. Si mai imi place ca transportul public e bine pus la punct si ca prin noile zone pietonale se incurajeaza tot mai mult lasarea masinii acasa.

Ce nu-mi place e pretul exorbitant al chiriilor. Nu-mi dau seama cum s-a ajuns la asta. O consecinta a faptului ca orasul atrage foarte multi oameni si e legea cererii si a ofertei, sau ca balanta e inclinata prea de partea investitorilor imobiliari si nu a cetatenilor de rand? O alta frustrare e tot legata de costuri: totul e al naibii de scump (nici n-are rost sa continui). Si altceva, cand aud de un proiect potential fain care se dovedeste a fi stupid. De exemplu parcul padurea clujenilor. Eram entuziasmata doar ca sa am parte de o totala dezamagire prima si ultima oara cand am fost.

Mai jos am adunat cateva din cele mai comune plangeri care mi se par cu semn de intrebare.

Ca nu avem aquapark ca Oradea, fara sa se tina cont ca Oradea e o zona cu apa termala, deci practic in cazul lor se salveaza costuri enorme pe incalzirea apei.

Comparatii cu orase mai mici cu o evolutie spectaculoasa, lucru care statistic nu mi se pare corect din moment ce evolutia e in mod natural mai dramatica cu cat e mai mic subiectul.

Clasicul argument cu betoanele. Aici am o parere impartita. Evident ca sunt fan copaci. Mai ales cu temperaturile inalte de care vom avea parte, spatiile verzi sunt indiscutabil o necesitate si nu ceva optional. In acelasi timp, desi imi amintesc ca in liceu ma plangeam la greu ca au taiat copacii din piata Unirii, neamenajand astfel nu s-ar mai fi putut sustine evenimentele care au fost de-a lungul anilor. La fel si in fata la teatru, am vazut ca se fac comparatii cu teatrul din Iasi, care e plin de iarba si aranjamente frumoase de flori, dar mie una mi se pare util ca este loc unde sa astepte lumea inainte sa inceapa o piesa, fie ca ploua sau nu. Nu stiu cum e in Iasi, dar la noi altfel s-ar sta in strada la ce multimi se aduna. In rest, plusuri si minusuri. Pe de-o parte prin Manastur, pe langa parcul Rozelor am vazut ca au plantat destul de multi copaci si arata super, pe de alta, pe langa Bastionul Croitorilor arata cam trist.

Legat de Untold, ca sa sfarsesc cu ce am inceput, eu personal sunt fan. Mi se pare ca are sens sa ne axam pe ceva la ce ne pricepem si cu care ne putem diferentia. Litoral n-avem, ape termale, delta sau altele, ori, Clujul e oras universitar, clar trebuie facut ceva pentru tineri. Anul asta, in ciuda faptului ca intre timp m-am mutat mai aproape de stadion, muzica mi s-a parut la un nivel acceptabil (mai ales comparativ cu primul an in care mai ca nu-mi vibra paharul de apa pe masa). Cred ca unele persoane sunt anti Untold si fiindca nu isi permit sa mearga, si oarecum inteleg chestia asta, ca si pentru mine a fost frustrant sa aud Imagine Dragons fara sa-i vad. Dar am auzit si contraargumente super valide, nu cred ca toti cad in categoria asta.

In concluzie, as vrea sa aflu mai multe lucruri bune si rele ca sa imi fac o parere cat mai corecta. Nu insist sa-l votez pe Boc orice ar fi, sunt deshisa la contracandidati si o sa-mi fac research-ul bine inainte sa merg la alegeri cand vor fi. Dar nici n-as vrea sa votez pe oricine altcineva doar fiindca daca zici ceva pro, un troll de pe net te insulta si te catalogheaza drept pupator de fund / Boc sub acoperire / spalat pe creier”.

Replica dată de un alt internaut, pe Reddit / Cluj. 

1. Prețul chiriilor - se poate rezolva ușor - construiește 10 cămine studențești și nu va mai fi presiunea asta pe piață. Dar pare că Boc crede că prețurile dovedesc că orașul e de 5 stele.

2. Traficul - e cauzat în totalitate de administrație. Boc dă vina pe satele din jur, dar haide să ne uităm în Cluj și la ce a dat voie să se construiască în ultimii 20 de ani. De exemplu:

Cartierul Bună Ziua - unde sunt zone fără trotuar. Din bloc ieși direct în stradă să te lovească mașina. În jur blocuri de 10+ etaje cu străzi înguste care nu pot suporta traficul cu toate că în lege scrie că distanța MINIMĂ între 2 blocuri trebuie să fie egală cu înălțimea celui mai înalt! Cum au primit autorizație? Tu dacă ai vrea să construiești așa crezi că ai primi?

dacă faci un cartier nou, știi exact de la început câți locuitori vor fi acolo, care e regimul de înălțime și de câte creșe, grădinițe, școli și spații de joacă/verzi ai nevoie. Boc se pare că nu

Turnul din Mănăștur - știm că pe drumul Florești-Cluj e cel mai mare trafic din țară? Știm. Lasăm să se construiască un turn fix acolo? Se pare că da. Ce se întâmplă dimineața când toți vor să meargă la muncă?

Blocul Maurer de vreo 21 de etaje din centrul Clujului sigur nu ajută la trafic și nici nu încadrează în arhitectura generală. Fă 3 blocuri mai mici, nu monștrii!

Clădirea NTT Data - e un turn care strică centrul istoric. Dacă sunt în centrul istoric, în piața Unirii sau Avram Iancu, vreau să văd arhitectură veche, nu smecheri care au construit peste.

În concluzie Boc a compromis dezvoltarea orașului pe sute de ani de acum înainte. Orașul nu va avea niciodată puterea financiară a Parisului sau Londrei să cumpere acele blocuri și să mai regleze din haos.

3. Centură și Someș navigabil - promise încă de la primul mandat. Metrou - promis încă de la al 2-lea mandat. 20 de ani cu aceleași promisiuni și nu avem nici una.

4. Încearcă să te angajezi în orice instituție din Cluj. Trebuie să ai pile și cash pentru a prinde un post. Inclusiv un post de om de serviciu, portar, asistent medical, orice orice (sigur, nu ne referim la posturile pentru care e criză - profesori și medici). 10.000 de euro te costă, dar se aude că sunt băieți de treabă și îți pun multe ore suplimentare astfel încât să-ți scoți investiția cam în primul an. Jos pălăria”.

Comentarii Facebook