Vineri 23 Aprilie

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj omagiază pe povestitorul Petre Ispirescu


Petre Ispirescu este omagiat de Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj-Napoca pe întreg parcursul lunii noiembrie.

Povestitorul, folcloristul, editorul şi tipograful Petre Ispirescu (1830-1887) este omagiat printr-o suită de manfestări pe întreg parcursul lunii noiembreie, dar miercuri, 21 noiembrie, când se împlinesc 125 de ani de la moartea sa, cărţile şi CD-urile audio cu basmele sale de neuitat se vor afla, în mod special, la dispoziţia publicului, mai ales a copiilor, potrivit Agerpres.

Ispirescu a început să publice primele basme în 1862, în revista "Ţăranul român", la îndemnurile lui Nicolae Filimon şi Ion Ionescu de la Brad. Şi-a câştigat renumele datorită basmelor de neuitat publicate în 1882, în volumul "Legendele sau basmele românilor. Ghicitori şi proverburi", cu 37 de basme, volumul fiind prefaţat de Vasile Alecsandri. Printre cele mai cunoscute şi apreciate se numără "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", "Prâslea cel voinic si merele de aur", "Greuceanu", "Fata de împărat şi pescarul", "Ciobănaşul cel isteţ", "Balaurul cel cu şapte capete" şi "Fiul vânătorului".

Scriitorul s-a stins din viaţă la doar 57 de ani, la 21 noiembrie 1887, în urma unei congestii cerebrale suferite la masa de lucru.

Comentarii Facebook