Bărbat revoltat pe vânzătorii de pepeni din Cluj: „Da, recunosc, sunt vinitură, nu înțeleg de ce nu se pot vinde la piață, cum se face în Brașovul natal”


Un bărbat care locuiește în Cluj-Napoca spune că este revoltat de prezența vânzătorilor ambulanți de pepeni și nu înțelege, de ce în Cluj, aceștia nu pot fi vânduți în piețe, exact ca în Brașov, orașul său natal. Administrația Boc a promis rezolvarea problemei încă din anul 2015, iar în 2022 a propus un nou regulament, care într-un final a fost retras, de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local.

Amintim că, pepenarii au scăpat și în 2022, când primarul Emil Boc a retras, de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, proiectul de hotărâre privind unele măsuri referitoare la comercializarea de către producătorii agricoli a fructelor și legumelor de sezon pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Când am ajuns prima dată la Cluj (da, recunosc, sunt ”vinitură”) m-a surprins în mod neplăcut apariția pe timpul verii a unor locuri de vânzare a pepenilor. Nu înțelegeam de ce nu se pot vinde pepenii la piață, cum se face în alte orașe (de exemplu Brașovul natal)?

După care, cu trecerea anilor observam mizeria generată de aceste locații: oameni care practic trăiau acolo, dormeau pe marfă, își făceau nevoile te miri unde, iar de igiena personală nici nu poate fi vorba.

Ulterior, unul din joburile prestate - ajutor la înființarea unei firme de alimentație publică - mi-a făcut cunoștință cu puzderia de instituții care trebuie să autorizeze orice business care vinde alimente către populație. Și mirarea cu privire la aceste tarabe mi-a crescut.

Anul ăsta parcă sunt și mai multe astfel de corturi/ tarabe, nici nu știu cum să le spun, unde nu se mai vând numai pepeni. Roșii, ceapă, ardei, vinete colorează pe lângă pepenii ”de Dăbuleni” tarabele ”țăranilor”.

Și prezența lor devine din ce în ce mai deranjantă. Cel puțin pentru mine. Și consider că această porcărie trebuie să înceteze. Din mai multe motive:

1. Acei oameni NU sunt producători. Ei sunt de fapt adevărații samsari, nu comercianții din piețe. Ei vând ”pepeni de Dăbuleni”, dar la Dăbuleni sau în restul localităților producătoare de pepeni încă nu se recoltează. Așa că pepenii aceia vorbesc turca sau greaca. Restul legumelor tot de la piața din Dezmir provin. 

2. Orice comerciant din piață sau aprozar trebuie să treacă printr-o serie de autorizări, să plătească taxe regulat, să țină o contabilitate și să aibă documente de proveniență la marfă. Și fac obiectul multor verificări de la organele de control ale statului. Acești ”producători” nu sunt verificați de nimeni. Dacă umbli un pic prin târgurile sătești din Oltenia sau Moldova vei găsi o puzderie de îngrășăminte sau erbicide neautorizate. Otrăvuri. Care otrăvuri se pot regăsi în ”roșia oltenească”. Sau pot vinde produse din Turcia, necontrolate, dar tratate cu chestii dubioase. Există rețele de aprovizionare.

3. Vorbim de familii întregi care luni de zile trăiesc în condiții precare, la margine de drum. Oraș de 5 stele?! Și iar se naște întrebarea: dacă toată familia e aici, cine e pe câmp?!

4. Faptul că orașul permite acest fel de comerț este o dublă măsură și o ”înjurătură” la adresa celor care fac comerț cu legume - fructe în mod legal, respectând toate regulile. De asemenea, este un risc la adresa sănătății populației.

Și se naște întrebarea: numai mie mi se pare de rahat acest tip de comerț? De ce permitem astfel de excepții de la legile foarte draconice care asigură sănătatea publică?”, a relatat Zsolt Bodola pentru „Clujul civic”.

Boc a promis interzicerea vânzării de pepeni pe stradă în Cluj încă din 2015

Emil Boc a declarat inițial în 2014 că în 2015 comercianții de pepeni din sudul țării nu vor mai avea voie să își vândă marfa la Cluj-Napoca, direct pe stradă. 

Am luat deja decizia, ca din 2015 să nu mai avem vânzări de pepene pe străzile Clujului. Am spus-o și anul trecut că voi restrânge activitatea și am redus cu o treime, dar este jalnic. 

Vor avea voie să vândă numai în piețele agroalimentare. Pe domeniul privat se va cere autorizație sanitară de funcționare, să aibă apă și toaletă”, a declarat primarul Emil Boc, la emisiunea Știri de Cluj LIVE, în iulie 2014.

Subiectul a revenit în atenția publicului și în 2022, însă în ultimul moment primarul Emil Boc a retras, de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, proiectul de hotărâre privind unele măsuri referitoare la comercializarea de către producătorii agricoli a fructelor și legumelor de sezon pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Practic, Primăria Cluj-Napoca spunea că dorește interzicerea comercializării fructelor și legumelor de sezon în alte spații decât cele special amenajate: târguri, piețe agroalimentare, piețe volante. În caz contrar, valoarea amenzilor ar ajunge la 2.500 lei. De verificare, constatare și sancționare ar urma să se ocupe polițiștii locali. Însă, măsura a fost amânată pentru încă un an, iar Boc a anunțat retragerea proiectului până în primăvara lui 2023, dată până la care specialiștii din primărie ar fi trebuit să definească categoria de „piață ambulantă", apărută recent în lege. 

Foto: Zsolt Bodola/Clujul civic

Comentarii Facebook