Miercuri 24 Aprilie

Avocatul Mihai Teaha și Horea Uioreanu ar fi primit și de la firma MBS Group 110.000 de lei

 

Avocatul clujean Mihai Teaha și consilier al lui Horea Uioreanu i-ar fi propus acestuia să deconteze fictiv suma de 102 mii de lei către firma MBS Group SRL, cea care costruiește de 5 ani drumul de la Răchițele Ic - Ponor.

 

Există indicii că, în contextul elaborării proiectului ce a stat la baza HCJ 210 din 28 august 2012 pentru modificarea şi completarea HCJ 225 din 22.11.2007 privind aprobarea cofinanţării proiectului „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele - Prislop - Ic Ponor”, proiect aflat în derulare la nivelul instituţiei judeţene, suspectul Teaha Mihai, avocat în Baroul Cluj şi consilier apropiat al preşedintelui CJ Cluj, i-a propus acestuia ca în cadrul cheltuielilor decontate din sumele acordate de CJ Cluj de la buget pe partea de participare la cheltuielile neeligibile să fie alocată în plus suma de 101.449,62 lei, ce urma a fi justificată fictiv prin emiterea unor facturi către antreprenorul MBS Group SRL de către societatea Desk Impex SRL Sighişoara, societare ce aparţine numitului Băicoci Gheorghe, tatăl lui Băicoci Alin,  apropiat al avocatului Teaha Mihai şi al preşedintelui CJ Cluj.

 

Fiind de acord cu propunerea făcută, suspectul Uioreanu Horea Dorin a întreprins demersurile necesare şi finalizate la data de 28 august 2012 când a fost adoptată HCJ 210 pentru aprobarea cofinanţării proiectului ”Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor”, prin care s-a alocat de la bugetul CJ Cluj suma totală de 12.311.229,89 lei fără TVA .

 

Ulterior, la înţelegere cu Băicoci Alin şi cu tatăl acestuia, SC Desk Impex a emis un număr de 3 facturi fiscale în valoarea totală de 101.449,62 lei ce au atestat fictiv închirieri de utilaje către antreprenorul MBS Group SRL. Facturile au fost încasate la finele anului 2012 şi începutul anului 2013. După achitarea taxelor datorate la bugetul de stat aferente facturilor, reprezentantul SC Desk Impex a trimis preşedintelui CJ Cluj în două tranşe, suma totală de 33.675 lei, din care 20.000 lei prin intermediul avocatului Teaha Mihai şi 13.675 lei prin intermediul consilierului Pop Răzvan Marius”, precizează procurorii DNA Cluj, în referatul de arestare a lui Horea Uioreanu.

 

Problemele la drumul Ic - Ponor sunt foarte mari. 

 

Instituțiile statului au fost sesizate de Consiliul Județean Cluj în privința drumului Răchițele - Ic Ponor, unde a lucrat o firmă de casă a PDL. Lucrurile care ies la iveală arată că banii publici s-au ”scurs” în buzunarele private, anunța vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, în 14 februarie la emisiunea Știri de Cluj LIVE.

 

S-ar părea că plângerile nu au mai fost depuse de Horea Uioreanu. 

 

Am făcut o expertiză și lucrurile nu arată deloc bine acolo. Nu au fost respectate anumite cerințe din proiectul tehnic. Am înștiințat Ministerul Dezvoltării pentru a găsi soluții pentru a continua acest proiect.

 

Noi ne-am făcut documentația pentru a ne îndrepta împotriva celor care nu au respectat legislația și caracteristicile tehnice ale proiectului. Am sesizat instituțiile statului”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, joi seara, la emisiunea Știri de Cluj LIVE. 

 

În urma expertizei efectuată de experții de la Facultatea de Construcții din Iași s-a stabilit că firma MBS Group din Turda a folosit betoane mai ieftine, prejudiciul fiind de 5,5 milioane de lei. Jaful din banii publici nu se oprește aici. La suma licitată, în 2009, pentru construirea drumului, 34,4 milioane de lei, Consiliul Județean Cluj, condus atunci Alin Tișe, a mai plătit încă 12 milioane de lei. Decizia a fost luată în 2011, printr-un act adițional, iar banii urmau să fie folosiți pentru costrucția de poduri. Aceste poduri au fost ”uitate” în proiectul inițial, cu toate că fără ele nu se putea termina drumul. Interesant este că nici cele 12 milioane nu au fost folosite, fiind ”pierdute” în conturile MBS Group.

 

Din cele 12 milioane de lei au revenit în bugetul nostru numai un milion de lei. Nu se pune problema că s-au evaporat. Se pune problema de a se verifica dacă s-a respectat legea. Noi am refăcut partea de licitație pentru cele 9 poduri și el au fost adjudecate și sunt executate la un preț de 3,9 milioane de lei, deci o diferență foarte mare de la 12 milioane de lei la 3,9 milioane de lei. Proiectul a pornit cu 34 de milioane de lei, dar au uitat să treacă podurile și s-a mai plătit încă 12 milioane de lei. Consiliul Județean Cluj a plătit în total 44,6 milioane de lei, fără ca drumul să fie refăcut”, a mai spus Oleleu.

 

Citește AICI despre neregulile de la acest drum, scoase la lumină de Știri de Cluj. 

 

De asemenea, consilierul județean și președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, declara duminică, 1 iunie, că i-a cerut lui Uioreanu să rezilieze contractul cu MBS Group.

 

Sunt foarte surprins de anchetă. Am avut discuții cu dânsul (Horea Uioreanu) pe diverse teme și când erau discuții mai sensibile se părea că nu știe nimic, că dânsul nu face niciodată lucruri care pot fi în suspensie. 

 

Spre exemplu, am vorbit despre contractul de la IC - Ponor sau Kiat și îi spuneam că trebuie reziliate, dar el spunea că trebuie aplicată legea”, a declarat Remus Lăpușan.

 

Foto: Gazeta de Cluj

Comentarii Facebook