Avocații lui Ioan Bene vor să ceară recuzarea judecătorului! Care sunt MOTIVELE?

 

Magistratul care judecă procesul omului de afaceri Ioan Bene este acuzat că s-a antepronunţat, deşi procesul nici nu a început.

 

Avocaţii omului de afaceri Ioan Bene, arestat pentru fapte de corupţie, vor să ceară recuzarea judecătorului Alina Ţopan de la Tribunalul Cluj. Motivul ar fi reprezentat de faptul că magistratul s-a antepronunţat în acest dosar, în încheierea penală 206 din date de 13 august 2014, în momentul în care a discutat înlocuirea măsurii arestatului preventive, folosind expresii care arată clar că şi-a făcut deja o părere, care duce spre vinovăţia omului de afaceri. 

 

Avocaţii mai susţin că magistratul trebuia să se refere strict la condiţiile care au dus la arestarea lui Bene, care sunt prevăzute de articolul 223 din Codul de Procedură Penală, care se referă la intenţia inculpatului de a fugi din ţară sau de a se sustrage urmăririi penale, încercarea de influenţare a anchetei, a martorilor sau alterarea de probe, exercitarea de presiuni asupra persoanei vătămate sau de existenţa unei suspiciuni rezonabile că omul de afaceri ar încerca să comită infracţiuni noi. 

 

În încheierea penală criticată de avocaţi, judecătorul face unele afirmaţii care nu lasă loc de interpretări, în sensul unei antepronunţări evidente sau trimiteri la unele stări de fapt, legate de familia omului de afaceri, care nu au fost anchetate de procurorii DNA şi care nu au nimic de a face cu procesul penal. ”Clientul nostru are patru copii şi nu vedem de ce nu ar avea o familie fericită. În plus, acesta este acuzat că nu s-a preocupat de toţi oamenii de afaceri clujeni, în scopul ca aceştia să facă afaceri cât mai profitabile. Nici nu a început procesul penal, unde să fie discutate probele şi combătute acuzaţiie, ori încheierea este plină de afirmaţii de genul inculpatul Ioan Bene a comis fapte grave”, susţine un avocat.

 

În încheierea respectivă se arată că: ”Inculpatul Ioan Bene a comis fapte foarte grave, şi din perspectiva faptului că a manifestat un total dezinteres faţă de celelalte persoane din mediul de afaceri care îşi desfăşoară activitatea în mod onest, fiind interesat să asigure prosperitatea firmelor proprii în detrimentul celorlalţi competitori, în acelaşi timp construindu-şi o imagine de om potent financiar, de care depind persoanele din subordine, implicat în comunitate cu o viaţă de familie exemplară, în realitate eşafodajul acestei exemplarităţi fiind unul şubred, constituit din fapte de corupţie, care în final nu a rezistat la nesfârşit, datorită intervenţiei organelor judiciare penale care au stopat o activitate infracţională de amploare”. 

 

În cele patru pagini în care îşi motivează refuzul de înlocuire a măsurii arestului preventiv, judecătorul Alina Ţopan trece în revistă, în trei rânduri, faptul că omul de afaceri a recunoscut acuzaţiile aduse. ”Lipsa antecedentelor penale, conduita de recunoaştere şi colaborare cu organele judiciare penale, nu pot motiva la acest moment înlocuirea măsurii preventive a arestului”, se mai arată în încheierea penală.

 

Procurorii DNA au solicitat Curţii de Apel Cluj, în data de 29 mai 2014, arestarea lui Ioan Bene, în acelaşi lot cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu şi omul de afaceri Vasile Pogăcean. Concret, DNA susţine că Bene i-ar fi dat lui Uioreanu suma de 278.000 de lei, pentru ca acesta să ”direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj, nemijlocit, în vederea plăţilor contractelor derulate de SCC Napoca SA, pe care o deținea”. Proba principală a procurorilor este declaraţia lui Răzvan Pop, fostul şef de cabinet al preşedinlui CJ Cluj, Horera UIoreanu. Pop a trecut sumele despre care susţine că le-a primit într-o agendă, care a ajuns la DNA Cluj. 

Comentarii Facebook