Avertismentul Secretarului de Stat din Ministerul Sănătății: Ne putem îndrepta spre scenariul Italiei


Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat, într-o emisiune TV, că autoritățile se străduiesc să evite repetarea scenariului din Italia și la noi în țară. 

Acesta a vorbit despre motivele care au dus la explozia numărului de cazuri de Covid-19 și a dat asigurări că rezultatele testelor sunt de încredere. 

Apariția exploziei numărului de infectări a fost cauzată de faptul că măsurile nu au mai fost respectate, de vidul legislativ din iulie, când autoritățile au fost limitate în a acționa, de aglomerările deosebite de pe terase, de pe litoral, de manifestările din Piața Victoriei. Bogăția de manifestări și de întâlniri în număr mare, fără mască și fără păstrarea distanței, ne conduce inevitabil în această situație.

În cele cinci luni de pandemie, am atras atenția că trebuie evitată aglomerația. Toată explozia de bucurie de după primele trei luni a fost transformată într-o lipsă de prudență și oamenii au renunțat la măsurile importante de prevenție”, a subliniat Horațiu Moldovan, conform realitatea.net.

Secretarul de stat în ministerul Sănătății a avertizat că numărul în creștere al cazurilor noi de Covid-19 ”pune și va pune în săptămânile viitoare mari probleme sistemului de sănătate.

Moldovan a subliniat că ministerul a avut și are probleme în comunicarea cu medicii, șefii de secție și managerii din spitale care nu vor ca unitățile lor să devină suport Covid. În București, situația a fost gestionată.

”Acum o săptămână și ceva, Bucureștiul nu a avut spital suport pentru 48 de ore. Situația a fost gestionată. În acest moment, tratează pacienți Covid-19 spitalele Matei Balș, Victor Babeș, Marius Nasta, anumite pavilioane de la Colentina, spitalul Județean Ilfov. Pregătim să dăm în funcțiune spitalul Witting, la Elias a fost pus în funcțiune un corp modular, ne extindem în Pipera”, a precizat reprezentantul MS.

În privința erorilor pe care le pot da testele pentru depistarea infecției cu Sars-Cov-2, Moldovan a admis că au existat unele probleme, dar a dat asigurări că, în prezent, precizia lor este foarte bună.

În general, orice metodă de diagnostic de laborator are anumite inadvertențe. Au existat vicii locale legate de manipulare, personal, calificarea lui, aparatură, dar, în raport cu numărul laboratoarelor care fac testele și cu numărul lor, sunt puține. Încrederea în eficacitatea testelor trebuie menținută”, a transmis secretarul de stat.

Întrebat despre riscul de a ajunge în situația Italiei, Horațiu Moldovan a răspuns că ”aparent, ne putem îndrepta spre acel scenariu, dar ne străduim să îl evităm”.

Comentarii Facebook