Audit la DGASP Cluj, în cazul copilului ucis în bătaie de propria mamă. Femeia e diagnosticată cu retard mintal

Preşedintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe, a dispus un audit general extern la DGASPC Cluj, făcând și o sesizarea Avocatului Poporului în cazul copilului de 9 ani, omorât în bătaie de mamă, având în vedere că familia a fost în atenţia Direcţiei şi existând suspiciuni privind abordarea superficială a interesului copilului.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis, marți, de către CJ Cluj, analiza preliminară a documentelor ridicate de la DGASPC Cluj de către Corpul de Control al preşedintelui CJ Cluj indică deficienţe generale de sistem, care provin dintr-o legislaţie neclară, excesiv birocratică ce nu analizează în profunzime situaţia copiilor.

În legătură cu evenimentul tragic petrecut sâmbătă, 6 iulie, în care un minor în vârstă de nouă ani a decedat, deoarece DGASPC este o instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în regim de urgenţă, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a dispus un control la DGASPC Cluj efectuat de Corpul de Control. Analiza preliminară a documentelor ridicate de către Corpul de Control al preşedintelui indică deficienţe generale de sistem, deficienţe care provin dintr-o legislaţie neclară, excesiv birocratică ce nu analizează în profunzime situaţia copiilor pe tot parcursul evoluţiei cazurilor.

De asemenea, având în vedere gravitatea cazului cât şi deficienţele de sistem care au dus la această situaţie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj sesizează instituţia Avocatului Poporului şi pune la dispoziţia acesteia toate documentele necesare. De asemenea, a dispus un audit general extern la DGASPC Cluj, efectuat de o societate specializată neutră”, se arată în comunicat.

Totodată, reprezentanţii Consiliului Județean au susţinut că există şi suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiştii DGASPC Cluj, în condiţiile în care, în ultimii patru ani, conducerea acestei instituţii „a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii”.

„Aceste situaţii au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind şi acum pe rolul instanţei de judecată. Documentele ridicate mai relevă faptul că psihologul de caz menţionează faptul că "mama copilului este diagnosticată cu retard mintal şi tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament. Doamna este încadrată în grad de handicap grav (fără însoţitor). Alte aspecte menţionate: impulsivitate, toleranţă scăzută la frustrare, (...) în trecut a experimentat episoade de incoerenţă, comportament inadecvat/agresiv, ideaţie suicidară".

Cu toate acestea, în condiţiile în care mama copilului a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat "că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie"”, se mai arată în document.

CJ Cluj a menţionat că nu este prima acţiune pe care Corpul de Control al preşedintelui o desfăşoară la DGASPC Cluj cu privire la disfuncţionalităţi de sistem, din septembrie 2018 fiind desfăşurate nouă controale, o parte dintre acestea finalizate cu plângeri penale şi opt comisii de disciplină.

Comentarii Facebook