Au apărut primele zile cu soare. De ce nu trebuie să arzi frunzele de la curățenia de primăvară


În primul weekend însorit din ultimele săptămâni, unii români au profitat de timpul liber pentru a arde gunoiul provenit din curățenia de primăvară. Arderea frunzelor în curte este însă interzisă, din februarie 2021. 

Fotografii cât 1000 de cuvinte. Ce face un român într-o zi de sâmbătă cu soare? Curățenie de primăvară…”, au scris reprezentanții organizaţie pentru protecţia mediului înconjurător „Strop de Aer”, pe pagina lor de Facebook. În imagine se observă cum fumul dens de la arderea frunzelor se ridică până la cer. 

fum.jpeg

De ce nu trebuie să arzi frunzele de la curățenia de primăvară

Primul motiv pentru care ar trebui să te abții de la arderea frunzelor este că această activitate a fost declarată ilegală. Din februarie 2021, românii nu mai au voie să ardă frunzele uscate în curtea proprie. Pe 20 februarie 2021 a intrat în vigoare Legea compostului. Cine nu o respectă, poate primi o amendă de până la 20.000 de lei, pentru nerespectarea obligației de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.

Conform prevederilor Legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, arderea frunzelor în gospodărie poate duce la amendă aplicată de cei de la Garda de Mediu.

Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea „deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”. Amenda minimă este de 400 lei, iar cea maximă de 800 de lei, pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice vorbim de o sancțiune contravenţională cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.

fum 2.jpeg

Arderea frunzelor afectează calitatea aerului

Reprezentanții Gărzii de Mediu au anunțat de nenumărate ori că arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează calitatea aerului. De aceea, această activitate a fost interzisă, iar cei care o practică sunt amendați. Sănătatea fiecăruia din noi este influențată permanent de calitatea aerului pe care îl respirăm, iar curățenia de primăvară conduce la o depreciere semnificativă a calității aerului, fapt evidențiat și de valorile înregistrate la parametrul PM10 (particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri), în lunile martie-aprilie.

Comentarii Facebook