Atentie la ciupercile otravitoare! 32 de cazuri de intoxicatii au fost inregistrate in 2010 la Cluj

Directia de Sanatate Publica Cluj atrage atentia asupra consumului de ciuperci otravitoare, in conditiile in care anual se inregistreaza zeci de cazuri de intoxicatii.

 

Potrivit statisticilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, in 2010 au fost inregistrate 32 de cazuri de intoxicatie acuta, din care 22 la copii si 10 la adulti. In 2009 numarul cazurilor a fost de 56, din care 18 copii si 38 de adulti. In 2009, au fost inregistrate si patru decese din cauza complicatiilor.

 

Medicii clujeni sustin ca intoxicatiile se produc, cel mai frecvent, prin nedeosebirea comestibile de cele otravitoare. Simptomele intoxicatiei, care pot sa apara de la 15 minute pana la 12 ore de la consum, sunt scaderea tensiunii, halucinatii, tulburari nervoase, salivatie abundenta, dureri abdominale, greturi, varsaturi, tulburari gastrointestinale, micsorarea pupilei, transpiratii, icter, hemoragii, afectiuni hepatice.

 

Reprezentantii DSP Cluj recomanda consumul de ciuperci din cultura, nu din flora spontana a padurilor, achizitionarea ciupercilor doar din surse autorizate, nu de pe marginea drumului, iar in cazul aparitiei oricaror semne ale intoxicatiei sa va adresati serviciilor de urgenta sau ambulantei.

Comentarii Facebook