Horia Ciorcila, presedintele CA al Bancii Transilvania, scapa basma curata din scandalul de manipulare a bursei de capital


Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, scapa "basma curata" din scandalul de manipulare a bursei de capital. Acuzatiile au fost aduse de procurori.

"Am luat act de decizia favorabila in ceea ce ma priveste, pronuntata azi de Tribunalul Bucuresti in cauza privind presupusa manipulare a pietei de capital si apreciez ca, prin aceasta hotarare, normele legale au fost corect interpretate, adevarul fiind astfel restabilit. Inca de la inceput, intregul demers indreptat impotriva mea a fost o grava eroare si o mare nedreptate. Consider ca, prin demararea acestui caz, s-a incercat afectarea vietii, reputatiei si carierei mele", a declarat Horia Ciorcila.
 
Sentinta in dosarul de manipulare a bursei de capital a fost pronuntat de Tribunalul Bucuresti si ii vizeaza si pe ceilalti reprezentanti ai Bancii Transilvania implicati in acest dosar, instrumentat de catre DIICOT Cluj.

 

Potrivit procurorilor DIICOT Cluj, suma pe care Ciorcila si adjunctul acestuia, Claudiu Silaghi au tranzactionat-o la bursa pentru a cumpara si apoi a vinde, in mod preferential, actiuni ale Bancii Transilvania, se ridica la peste 100 de milioane de lei, fapt care face ca amenda care ar putea fi aplicata sa fie de 50 de milioane de lei.

In afara de Ciorcila, in acest dosar au mai judecati Claudiu Silaghi, fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, care a decedat in cursul judecarii procesului, Christofourou Georgios, directorul general al Bank of Cyprus Sucursala Romania, Isaakidis Anastasios, sotia si soacra lui Silaghi, Mirela Silaghi, respectiv Doina Cojocaru, precum si Sergiu Dan Dascal si Radu Codrut Jurcovan.

Rechizitoriul anchetatorilor arata ca vicepresedintele CA al Bancii Transilvania, Claudiu Silaghi a cumparat in perioada 15 mai – 10 decembrie 2009, in numele soacrei lui, Doina Cojocaru, actiuni ale Bancii Transilvania, in valoare de 74.7 milioane lei. Procurorii au aratat in rechizitoriu ca Silaghi a actionat pentru crearea unor conditii incorecte de tranzactionare in scopul ascunderii identitatii detinatorului real, precum si aceea de a folosi informatia privilegiata cunoscuta inca din toamna anului 2008, in calitate sa de membru al Consiliului de Administratie al BT Sa, referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Companya Limited, Nicosia, Cipru, de a achzitiona un pachet semnficativ de actiuni emise de Banca Transilvania SA.

La randul sau, Horia Ciorcila a fost acuzat ca s-a folosit de informatia ca banca din Cipru vrea sa cumpere actiuni la Banca Transilvania si a negociat cu aceasta vanzarea unor pachete mari de actiuni. Astfel, prin intermediul unui off-shore pe care il controla, Dodworth Limited, cu sediul in Cirpru, Ciorcila a vandut bancii interesate 8.91 milioane de actiuni ale Bancii Transilvania in valoare de 21.4 milioane de lei.


Adjunctul lui Ciorcila, Claudiu Silaghi, a vandut catre Banck of Cyprus Public Company Limited, actiuni ale Bancii Transilvania in valoare de 80.6 milioane de lei.

Cei doi cetateni greci, Christofourou Georgios si Isaakidis Anastasios sunt acuzati ca au divulgat informatia condifentiala ca banca pe care o reprezentau dorea sa cumpere actiuni ale Bancii Transilvania. Mai mult, cei doi, printr-o intelegere secreta au cumoarat in nume propriu, de la Ciorcila si Silaghi actiuni in valoare de 7.89 milioane de lei pe care, ulterior le-au vandutla Bursa de Valori Bucuresti unor persoane interesate obtinand astfel un profit de 196.505 lei.

 

Vezi si...

Horia Ciorcila, presedintele CA al Bancii Transilvania, trimis in judecata de procurorii DIICOT Cluj pentru manipularea pietei de capital

Comentarii Facebook