Astazi se implinesc 162 de ani de la nasterea lui Eminescu


Astazi, 15 ianuarie, se implinesc 162 de ani de la nasterea marelui poet, prozator si jurnalist roman Mihai Eminescu.

In timplul vietii sale data nasterii nu s-a stiut cu exactitate. Asta pentru ca poetul insusi a trecut in registrul membrilor Junimii data de 20 decembrie 1849 ca fiind ziua in care s-a nascut. In documentele gimnaziului din Cernauti, unde a studiat Mihai Eminescu, este trecuta data 14 decembrie 1849.

Titu Maiorescu a citat datele cercetarilor in acest sens ale lui N.D. Giurescu, in cartea Eminescu si Poeziile lui, unde a scris ca 15  ianuarie 1850 a fost cu adevarat ziua sa de nastere. Aceasta data rezulta din mai multe surse, printre care un dosar cu note despre botezuri, unde scrie ca data de 15 ianuarie 1850 a fost ziua de nastere a poetului. De asemenea si sora mai mare lui Eminescu Aglae Drogli a confirmat aceasta data ca fiind cea reala.

Un spectacol dedicat celui mai mare poet roman, Mihai Eminescu, va fi organizat luni de catre Primaria municipiului Cluj-Napoca, in colaborare cu Scoala Populara de Arte “Tudor Jarda” Cluj si Consiliul Judetean Cluj.

In scena veti putea urmari un recital deosebit de poezie, pian, vioara, muzica clasica si corala realizat de cursantii Scolii de Arte "Tudor Jarda" de la clasele de canto muzica clasica, instrumente si  teatru coordonati de expertii: Lavinia Bocu, Adina Ungur , Miclea Doina, Tunde Lacko, Loredana Deiac, Horatiu Rusti si Stefan Ioanovici.

Comentarii Facebook