Asociaţia Green&Wild Cluj vrea un mediu sănătos de joacă pentru copii

 

Proiectul „Apel către Captain Planet” este o iniţiativă pentru dreptul la joacă într-un mediu prietenos şi curat, iniţiat de Asociaţia Green&Wild.

"Am demarat acest proiect pentru a aduce o schimbare pozitivă în ceea ce priveşte amenajarea şi întreţinerea spaţiilor publice de joacă pentru copii din Cluj-Napoca, pentru ridicarea standardelor calităţii acestora şi pentru conştientizarea comunităţii cu privire la importanţa siguranţei şi curăţeniei spaţiilor publice în general, şi a celor de joacă în particular.

La fine de proiect suntem bucuroşi să spunem că am realizat tot ce ne-am propus, iar unul din lucrurile propuse şi realizate este acest document care se adresează în special autorităţilor locale clujene, dar şi mass-mediei şi comunităţii. Acest document a fost realizat pe baza a ceea ce s-a discutat la „Dezbaterea cu părinţii pe temele: starea parcurilor de joacă din Cluj-Napoca şi integrarea copiilor cu dizabilităţi în parcurile de joacă” organizată în cadrul proiectului, care a avut loc în data de 26 iunie 2012.

Deşi prezenţa la această dezbatere a fost mai mică decât ne aşteptam, am reuşit să întocmim o listă cu problemele şi nemulţumirile părinţilor clujeni, dar şi o altă listă cu propuneri pentru înlăturarea şi prevenirea acestor probleme. Discuţiile au avut continuitate în mediul online, pe diferite grupuri de părinţi de pe site-uri de socializare", spun reprezentanţii asociaţiei.

Însă, membrii Asociaţiei Green&Wild susţin că există şi o serie de nemulţumiri şi probleme cu care se confruntă părinţii şi copiii atunci când merg la joacă în parcurile din Cluj-Napoca:

    starea de degradare a unor parcuri de joacă
    lipsa parcurilor de joacă în unele zone
    lipsa băncilor în unele parcuri de joacă
    desfiinţarea unor parcuri de joacă pentru construirea de garaje şi parcări
    animalele de companie care sunt lăsate să îşi facă nevoile în locurile special amenajate pentru copii, mai ales în gropile cu nisip
    lipsa gardurilor care ar trebui să împrejmuiască parcurile pentru siguranţa copiilor
    frecventarea spaţiilor special amenajate pentru copii de către adolescenţi, tineri şi persoane care lasă mizerie (mucuri de ţigări, doze de bere, prezervative) şi care uneori strică structurile de joacă
    parcuri construite în zone periculoase (prea aproape de stradă, în aproprierea stâlpilor de înaltă tensiune)
    lipsa şi disfuncţionalitatea cişmelelor de apă
    lipsa toaletelor publice
    prezenţa containerelor pentru deşeuri menajere prea aproape de parcurile de joacă
    lipsa monitorizării stării parcurilor de joacă, din cauza căreia nu se fac reparaţiile necesare
    lipsa unor structuri de joacă pentru bebeluşi
    sesizări şi reclamaţii rămase fără răspuns
    lipsa dalelor cauciucate în unele parcuri de joacă

Lista de propuneri este gândită astfel încât nu doar să rezolve unele probleme, dar să le şi prevină:

    existenţa unor persoane responsabile cu verificarea periodică a stării parcurilor de joacă
    sancţionarea cu amenzi a celor care fac mizerie şi a celor care aduc stricăciuni structurilor de joacă
    îngrădirea parcurilor cu gard viu sau cu garduri care să aibă colţurile rotunjite pentru a nu prezenta un pericol pentru copii
    campanii de conştientizare despre importanţa siguranţei şi curăţeniei în parcurile de joacă
    construirea unor spaţii adecvate pentru adolescenţi şi tineri, separate de cele special amenajate pentru copii
    integrarea parcurilor de joacă în spaţiile verzi existente deja
    construirea unor parcuri mari la periferia oraşului, parcuri care să aibă locuri de joacă pentru copii, piste pentru biciclete, terenuri de sport
    înlocuirea materialelor de construcţii convenţionale cu unele ecologice

Un lucru important care s-a punctat la această dezbatere a fost acela că în primul rând este nevoie de o educare a comunităţii în spiritul civic şi în spiritul bunului simţ, punându-se mare accent pe campanii de conştientizare şi informare. Nu este destul să constatăm problema, este vital să acţionăm pentru a o înlătura şi pentru a preveni apariţia altora.

Dorinţa Asociaţiei Green&Wild este ca acest document să fie de folos autorităţilor şi ca acest proiect să aibă continuitate şi să ducă la o schimbare pozitivă în comunitatea clujană care frecventează parcurile de joacă pentru copii, să aibă rezultate pozitive vizibile în ceea ce priveşte curăţenia, siguranţa şi starea parcurilor de joacă.

Comentarii Facebook