Arhitectul clujean, Șerban Țigănaș, despre specula și haosul din sectorul imobiliar: „Mulți oameni fac sacrificii URIAȘE pentru a-și asigura locuință”


Piața imobiliară din România cunoaște în această perioadă o stagnare relativă a prețurilor medii ale locuințelor, respectiv o stagnare a activității de creditare imobiliară, pe fondul creșterii accentuate a dobânzilor la creditele imobiliare în ultimele 12 luni. Dezvoltarea imobiliară din România este marcată de dezechilibre profunde, de mizele mari din punct de vedere financiar puse în joc, de speculă și prețuri duse la limita suportabilității, spune Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.

Există un dezechilibru total în ceea ce înseamnă dezvoltarea imobiliară în România în general și în Capitală în mod special, pentru că sunt mize mari. Aceste afaceri imobiliare sunt extraordinar de profitabile și asta le face extrem de speculative. Termenul de speculație imobiliară este real și nu are neapărat conotație negativă, deși în majoritatea cazurilor da: există speculă, care lasă loc și unor probleme de corupție, de încadrare a terenurilor în anumite reguli de construire care permit randamente mai mari. Se joacă foarte tare pentru că totul este pe bani”, a declarat Țigănaș la la Maratonul Imobiliar organizat de PROFIT NEWS TV. 

Proiecte speculative și de calitate redusă au fost construite în toate orașele din România cu dezvoltare imobiliară intensă, astfel că dezvoltatorii au fixat prețurile la nivelul maxim pentru care există cerere. 

Și atunci apare această problemă – unde sunt locuințele accesibile? Cine se ocupă de piața locuințelor accesibile, orientată către cei care nu au posibilitatea să cumpere? (...) Locuințele sociale sunt aproape inexistente, deși statul ar trebui să fie un mare investitor, iar administrațiile publice locale active. Piața este dezechilibrată și se duce către cei cu posibilități. Mulți oameni rămân pe dinafară sau fac mari sacrificii uriașe pentru a-și putea asigura locuința”, spune conf. dr. arhitect Șerban Țigănaș.

„Se construiește foarte mult, orientat spre cantitate, profitând de incultura clientului”

În general se construiește foarte mult, orientat spre cantitate, profitând de incultura clientului sau cumpărătorului în ceea ce privește locuirea de calitate. Și se vinde de pe hârtie, adică se fac contracte pentru ceea ce nu există, ceea ce este foarte discutabil, mai ales că promisiunile nu se îndeplinesc în foarte multe cazuri”, descrie Țigănaș un alt fenomen care afectează negativ piața rezidențială din România. 

Ca o soluție care să rezolve parțial problema, el propune ca reglementările să nu mai vizeze doar aspectele cantitative – cât poate construi un dezvoltator pe un anumit teren – ci și o anumită ordine a lucrărilor, în sensul ca mai întâi să fie dezvoltate străzile și întreaga infrastructură din zona respectivă și abia după aceea și locuințele, nu invers, potrivit profit.ro.

Comentarii Facebook