Aproape 60 de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în ultimele două săptămâni! Ce trebuie să faceți când mergeți la schi


Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Cluj, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a fost solicitat în ultimele două săptămâni, pentru a acorda primul ajutor, în nu mai puțin de 58 de cazuri petrecute pe pârtiile de schi din județ, respectiv cele de la Muntele Băișorii, Feleac, Buscat și Mărișel. 

Marea majoritate a solicitărilor au fost în zona pârtiilor din zonele schiabile ale județului dar au existat și șase cazuri în afara acestora. Din totalul solicitărilor la care au intervenit salvamontiștii clujeni, opt accidentați au fost predați echipajelor SMURD și Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Cluj.

Având în vedere numărul ridicat de accidente precum și urmările extrem de grave pe care acestea le pot genera, Salvamont Cluj revine cu sfaturile de siguranță pe perioada de iarnă, cu rugămintea adresată schiorilor de a ține cont de ele:

1. Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu. Schiați responsabil! Responsabilitatea ocolirii celorlalți schiori revine celui care vine din deal. In cazul provocării de leziuni din cauza ciocnirii dintre doi schiori, responsabilitatea nu este numai de natură morală ci este și una legală.

2. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.

3. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.

4. Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.

5. Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.

6. Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.

7. Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.

8. Când schiați, purtați întotdeauna cască.

9. Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie.

10. Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru- ușor, roșu-mediu, negru-dificil.

11. Anunțați Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. Încercați să protejați accidentatul până la sosirea echipei de salvatori montani.



Comentarii Facebook