Animalele sălbatice au nevoie de ajutor! Campanie de sensibilizare a adulților și elevilor din județ derulată de Organizația pentru Protecția Mediului Cluj


Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului, printr-un program sponsorizat, invită la dezbateri și activități în aer liber, pe parcursul a două luni, tinerii și cetățenii preocupați de problema afectării habitatelor naturale și de cea a animalelor sălbatice rănite sau care pătrund în zonele locuite. Vom susține prezentări și concursuri cu copii, dar activitățile cele mai interesante vor fi observarea de păsări, fluturi și alte animale, pe care le putem întâlni atunci când ieșim în natură.

Proiectul se adresează și autorităților, care sunt în măsură să intervină, alături de voluntarii noștri unde este cazul. O parte dintre ele sunt deja implicate în procesul de prevenire a problemelor identificate împreună și în cel de salvare a unor animale aflate în pericol sau rănite.

La finalul programului, credem că populația și autoritățile vor deveni mai conștienți de importanța conservării unor specii, mai încurajate și motivate să se implice în semnalarea cazurilor cu animale rănite implicate. Văzând că există un sistem pus la punct pentru aceste probleme, se vă crea o diseminare a mesajului din om în om, fapt imposibil de atins într-o abordare închisă precum în momentul de față, când ne confruntăm cu un vid în ce privește entitatea căreia i se adresează sesizarea. În prezent se constată o creștere a interesului în urma promovării online și în presă, fapt care vă spori odată cu prezența noastră ridicată pe teren, în școli, la evenimente în comunitate.

9c01bebc-50d1-4292-82a7-2d3a06199422.jpg

Evenimente in natură cu adulții si tinerii

Adulți, copii si caței, ne-am adunat într-o zi senină de duminica si am făcut un tur în Parcul Est, unde am discutat câteva ore despre fel de fel de situații în care putem fi puși legat de întâlnirea cu animale sălbatice, am cunoscut mai bine viitoarea arie naturală urbană. Am identificat câteva probleme si sugestii pentru autorități și ne-am jucat cu oaspetele patruped. Una dintre surprize a fost prezența copiilor ucrainieni la inelarea și observarea de pasări, realizată cu sprijinul asociației "Milvus Group", unde cei mici s-au minunat de modul în care se capturează pasările în scop științific, chiar am observat câteva specii interesante la hrănitoare și ne-am plimbat în grădina botanică.

Într-o zi călduroasă de noiembrie ne-am bucurat de prezența copiilor de la centrul "Clujul are suflet", ocazie cu care am vizitat aria protejată "Valea Sardului",  am împărtășit idei și am vorbit multe lucruri utile despre animale de toate felurile, cum să le respectăm și cum să le ajutăm dacă le găsim în pericol.

3d60eedc-d93d-4e38-9ea0-26f741900e5f.jpg

Am ascultat atât ce ne spun biologii, dar și ce au de zis viitorii biologi, am avut chiar și un concurs de idei.

Câinele Jandarmeriei a fost vedeta zilei, acesta ne-a arătat cum detectează explozivii și cum răspunde la comenzi, fiind deliciul tinerilor.

60382237e187515dbfefaef353eb3f20.jpg

Elevii captivați de domeniu - filmulețe care au prins si sfaturi bune

Au aflat ca “uciderea sau rănirea reptilelor și a animalelor care ne vizitează gospodăria reprezintă o ilegalitate gravă și totodată este un aspect profund neetic

Si ultimele săptămâni au fost dinamice și pline de activități cu cei tineri, în special în școli, cu precădere în Cluj-Napoca și în Huedin. Per ansamblu interesul a fost unul ridicat și am răspuns multor curiozități ale celor mici, ba chiar am lăsat colegii lor să le spună de ce unele lucruri nu sunt potrivite așa cum se credea și de ce animalele suferă din cauza nepăsării omului, mai mult decât eram conștienți până acum, de exemplu din cauza petardelor, care în perioada sărbătorilor sunt folosite chiar de către copii că ei.

Am adus și clarificări în ce privește partea de legalitate și unde să apelăm dacă observăm situații dăunătoare sau persoane care fac rău naturii și animalelor. Am fost întâmpinați cu mare căldură de profesorii și directorii școlilor și le mulțumim pe această cale!

Chiar dacă vin sărbătorile, le-am promis tinerilor parteneri că vom continuă vizitele în clasa, iar la primăvară vom ieși și pe teren, că să observăm animale și să vedem ei cum se pot se pot implică în îngrijirea lor.

O mare surpriză pentru noi a fost implicarea în activități a copiilor din zona defavorizată Pata Rât, unde la final am făcut și un concurs de cântece, poezii, colinde. Ne-au arătat câinii și pisicile lor și au promis că vor fi atenți și la reptilele și pasările care ajung în zona lor. Abia ne-au lăsat să plecăm și ne-au cântat până la mașină. Am promis să revenim curând și le-am lăsat câteva teme de meditație și câteva subiecte de pregătit.

La școala “Onisifor Ghibu” am fost primiți cu nerăbdare de inventivii și curioșii elevi, care au fost cuceriți de filmulețele prezentate și imaginile cu animale, unii ne-au povestit despre experiențele lor cu animale sălbatice, din păcate unele chiar rănite. Pe viitor sigur vor fi mai pregătiți și vor transmite adulților ceea ce pot face în asemenea ipostaze. Au înțeles și ce important este să avem grijă de animalele domestice și cum facem față interacțiunii acestora cu cele sălbatice.

cfaed72e-be99-4a81-a16e-ab65b165b310.jpg

Am ajuns si la Huedin, la școala “Octavian Goga”, unde am vorbit liceenilor și elevilor de gimnaziu despre anumite mituri și obiceiuri distructive pe care înaintașii noștri le au și sperăm să îi fi convins că uciderea sau rănirea reptilelor și a animalelor care ne vizitează gospodăria reprezintă o ilegalitate gravă și totodată este un aspect profund neetic. Au avut parte de vizită și copiii de la Colegiul de Telecomunicații “Augustin Maior”, doamnele profesoare de acolo ne mărturiseau că își doreau de mult timp asemenea lecții, iar bucuria nostră plăcută a fost atunci când în urmă primei postări legată de școli, pe pagina nostră, ele și profesoarele de la Școala “Nicole Iorga” ne-au rugat să îi avem în plan. Fiind o scoală unde învață mulți elevi din medii dificile sau din familii dezorganizate, am avut surpriza implicării majorității dintre ei în discuțiile interactive.

Medicii veterinari si autoritățile locale ca parteneri

În programul "Save the Deer" nu puteam să trecem cu vederea colaborarea noastră cu autoritățile locale și centrale, sau cea cu medicii veterinari, așa că am reluat discuțiile cu unii dintre acești parteneri și sperăm că ne-am creat și alții noi. Cu prilejul vizitelor la cabinetele veterinare din județ și în întâlnirile cu conducerea câtorva posturi de poliție locală, precum Gilău, Cluj-Napoca, Florești, am clarificat ceea ce putem face noi ca asociație, unde avem nevoie de ajutor, de mai multă atenție și ce îndatoriri legale și morale le revin acestor autorități, dar și celor ce servesc binele animalelor și pot îndruma cetățenii către centre sau clinici specializate, la nevoie. Am lipit afișe și am încredințat o parte dintre ele spre a fi distribuite în mediul rural, iar pe această cale mulțumim în mod special polițiștilor locali de la Gilău și Florești, care le-au pus la vedere și care au fost prezenți adesea la misiuni de salvare a unor animale rănite sau aflate în stare de pericol!

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă."

#StartONG 

#ImplicareaFaceDiferenta #KauflandRomania #ActforTomorrow

@startongromania @kauflandromania @actfortomorrow


d64ba00d-92a9-481b-a014-858e6466b474.jpg

IMG_3278.jpg



c03a9978.jpg

Comentarii Facebook