Angajat din Cluj, conflict cu patronul obligat de stat să-i crească salariul după 2 ani de muncă: „Se întâmplă tot felul de situații ciudate”


Disensiuni între patron și angajat la o firmă din Cluj, după intrarea în vigoare a noilor reguli privind salariile! Un angajat relatează că se întâmplă lucruri ciudate la firma la care lucrează după ce statul l-ar fi obligat pe patron să-i crească salariul brut. 

Amintim că de la 1 ianuarie 2024 au intrat în vigoare noi norme prin care patronii nu își mai pot plăti angajații mai vechi de doi ani cu salariul minim. 

„Am o super mare nelămurire. Am un loc de muncă de 2 ani, cu salariul minim pe economie și o parte cash pe lângă. De câteva luni de când i-am spus angajatorului că voi demisiona se întâmplă tot felul de situații ciudate legate de salariu, precum într-o lună intră pe card 2050, în alta 2100, iar acum 2500. 

Acum 2 luni când am făcut 2 ani aici, mi-a spus că din cauza că trebuie sa îmi crească neapărat salariul brut o să aibă mai multe datorii la stat și că oricum, dacă ar fi să mi-l crească aș primi mai puțin. Luna trecută când trebuia sa intre bonurile, mi-a calculat fără 200 de lei aproximativ, pe motiv că mi-a crescut salariul și trebuie să se regleze niște chestii. 

Acum, mi-a intrat salariul în 10, normal e sa primesc și partea cash tot în aceeași zi, mi-a zis că o sa îmi dea “mica” parte cash luni, când vor băga și bonurile ceea ce nu mi se pare normal, pentru ca nu am fost anunțată de acest aspect. 

Modificările legate de creșteri sau scăderi salariale știu că sunt făcute prin acte adiționale cu semnătura mea, nu mi se pare normal absolut deloc ce se întâmplă. Nu mai știu cum să procedez”, a relatat clujeanul, pe o platformă de socializare. 

Patronii nu mai pot menține angajații cu mai multă vechime la salariul minim mai mult de 2 ani

Această prevedere a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că la începutul lui 2024 angajații mai vechi trebuie să aibă o majorare salarială. 

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, prevede OUG 142/2021, care a modificat Codul Muncii.

Comentarii Facebook