Joi 29 Septembrie

Amenzi de peste 380.000 de lei, date comercianţilor de ouă în cadrul unor controale realizate de ANPC


Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a intensificat, în această perioadă supravegherea pieței, în ceea ce privește comercializarea produselor specifice Sărbătorilor Pascale.

Astfel, la nivelul întregii țări, pe data de 12 aprilie 2022 s-au derulat acțiuni de verificare a modului în care sunt comercializate cele mai căutate produse în perioada premergătoare Pștelui, și anume: ouăle. Într-o singură zi, au fost întreprinse nu mai puțin de 114 acțiuni de control în toată țara, aplicându-se, până în prezent, amenzi contravenționale în valoare totală de 380.000 de lei

Ce a fost înainte, oul sau găina? 

La întrebarea 'Ce a fost înainte oul sau găina?' nu a reuşit nimeni să răspundă. La fel nu am putut primit niciun răspuns pentru neregulile constatate într-o perioadă în care respectul ar trebui să fie suplimentar. Dacă nici de sfintele sărbători unii comercianţi nu înţeleg să-şi respecte cumpărătorii, mă întreb dacă mai există vreo şansă să o facă. A fi producător român nu înseamnă că ai mai puţine reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetăţean român şi el. Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Paştele reprezintă doar o şansă de câştig şi atât”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Pe lângă luarea acestor măsuri, de amendare, reprezentanții ANPC au adăugat și alte sancțiuni precum oprirea definitivă de comercializare a tuturor ouălor sparte sau cu termenul de valabilitate depășit, cât și oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficențelor, a unui magazin și a unui raion specializat din altul. 

Care au fost cele mai des întâlnite nereguli 

Neregulile cel mai des întâlnite au fost neconcordanţe între preţul de la raft şi cel de la casa de marcat, comercializarea unor ouă cu data durabilităţii minimale depăşită, comercializarea unor ouă fără data durabilităţii minimale menţionată pe coajă, comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, aşezate alături de cele conforme.

De asemenea, comercianţii au fost sancţionaţi pentru utilizarea unor spaţii de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conţinut, expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate, nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte şi vopsite; comercializarea de ouă vrac, fără afişarea informaţiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creştere a păsărilor etc.) sau a preţului acestora, la raft; lipsa certificatului/autorizaţiei de producător, comercializarea unor ouă fără documente de provenienţă a mărfii deficienţe privind regimul promoţiilor.

Acțiunile de control vor continua și în zilele următoare.


Comentarii Facebook