Joi 13 August

Alpinistul clujean Ciprian Pătraşcu a cucerit cel mai înalt vârf din Antarctica - FOTO

 

Alpinistul clujean Ciprian Pătraşcu, în vârstă de 37 de ani, a reuşit să cucerească Vârful Vinson (4.897 de metri), cel mai înalt din Antarctica.

 

Am participat, în perioada 22 noiembrie - 8 decembrie, la o expediţie internaţională cu care am reuşit să cucerim Vârful Vinson (4.897 de metri), cel mai înalt vârf din Antarctica. În afară de mine, ceilalţi membri ai expediţiei au fost un nepalez, un canadian, un olandez, un australian şi doi americani. La început, am avut mari reţineri în legătură cu participarea mea în cadrul acestei expediţii deoarece eram singurul român, dar şi pentru că agenţia care a organizat toată logistica expediţiei nu ne-a dat opţiunea de a ne cunoaşte între noi înainte de această experienţă. Practic, noi toţi am fost puşi în postura de a ne cunoaşte doar cu o seară înainte de plecarea propriu-zisă în expediţie, în Punta Arenas, oraşul cel mai sudic din Chile, unde se organizează majoritatea expediţiilor care au ca scop explorarea şi cunoaşterea Antarcticii”, a spus Pătraşcu.

 

Clujeanul a constatat că alpiniștii cu care a pornit în expediție sunt mult mai experimentaţi, unul dintre ei, de exemplu, având două ascensiuni reuşite pe Everest, iar un altul se întorsese din maratonul Antarcticii, care a însemnat alergare pe zăpadă pe o distanţă de 42 de kilometri la temperaturi de minus 30 sau minus 40 de grade Celsius, scrie Mediafax.

 

 

Ciprian Pătraşcu a ajuns cu greu pe continentul Antarctica. Accesul se face numai trei luni pe an, cu un avion rusesc, care aterizează pe o pistă naturală din gheaţă.

 

Ciprian Pătraşcu a mai escaladat Vârful Aconcagua (6.962 metri), în anul 2011 împreună cu alpinistul Vasile Cipcigan (şeful formaţiei Salvamont-Salvaspeo Cluj), Vârful Mont Blanc (4.810 metri), în august 2013, şi Vârful Elbrus din Rusia (5.642 metri), în august 2014, alături de alpinistul Mihnea Prundeanu.

Comentarii Facebook