,,Ajungem raiul gândacilor și a ploșnițelor” - Clujenii cer ca Primăria să acționeze, după ce insectele au invadat mai multe cartiere din Cluj-Napoca


Ploșnițele au invadat mai multe cartiere din Cluj-Napoca. Clujenii se plâng că insectele sunt peste tot și cer ca Primăria să efectueze acțiuni de dezinsecție urgent.

,,Bună ziua, Se poate face ceva in privinta invaziei de plosnite? Pe vremuri se făceau dezinsectii regulat, dar de vreo doi ani încoace eu nu am mai vazut sa se mai faca nicaieri in oras. În ritmul asta ajungem raiul gandacilor si a ploșnitelor.”, a reclamat un locuitor al cartierului Grigorescu.

Din păcate cartierul Grigorescu nu este singurul invadat de aceste insecte, locuitorii cartierelor Între Lacuri, Mănăștur și  Bună Ziua au semnalat și ei prezența ploșnițelor. 

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, ultima dezinsecție a fost efectuată pe  4 septembrie 2023, ultimele tratamente fitosanitare au fost aplicate la data de 6 octombrie 2023, iar ultima deratizare tot pe 6 octombrie 2023. 

Există mai multe tipuri de ploșnițe în Cluj-Napoca:

  • Ploșnița marmorată (Halyomorpha halys) - Este un dăunător nou în România. Adulții au culoarea maronie-marmorată (culoarea de bază este alb-crem acoperită/bătută cu numeroase puncte maro-închis), ochii sunt de culoare maro-închis. Pătrunde în locuințele oamenilor.
  • Ploșnița verde  (Nezara viridula) - Adulții acestei specii se recunosc relativ ușor în câmp, având culoarea verde-mat, cu ochii de culoare roșu-închis (uneori neagră).
  • Ploșnița dantelată (Corythucha arcuata) - Numită și tigrul platanului este o insectă mică, albicioasă. Ploșnița adultă de dantelată are o culoare albă lăptoasă, aproape transparentă. 

Comentarii Facebook