Afla povestea din spatele furtului celor 9 tablouri, in valoare de 400.000 de euro, din Ajunul Craciunului de la Cluj - VIDEO


Elekes Robert, principalul suspect reinut in noaptea de 25 spre 26 decembrie in Salaj, ii cunostea foarte bine pe proprietarii tablourilor.

"La data de 25 decembrie 2010 partea vatamata D.L. a formulat o plangere penala impotriva inculpatului aratand ca il cunoaste de aproximativ 2 ani care executa diverse lucrari de reparatii. Elekes Robert a efectuat lucrari de reparatii si la domiciliul fiului partii vatamate, iar la data de 24 decembrie 2010, inculpatul s-a aflat la fiului partii vatamate si a asistat la discutia dintre acesta din urma si partea vatamata auzid ca partea vatamata si sotia sa sunt invitati la cina, in data de 24 decembrie 2010, la locuinta fiului lor. In seara de 24 decembrie 2010, partea vatamata impreuna cu sotia sa au plecat la locuinta fiului lor, in jurul orei 18.00. Au observat doua persoane care stateau in apropierea locuintei lor, insa nu le-au dat importanta. Cand s-au intors la domiciliu, in jurul orei 20.20, au constatat ca geamul de la balcon era spart, iar din locuinta au fost sustrase noua tablouri semnate de Elena Popea, trei sticle cu bauturi alcoolice si suma de 1.500 de lei. Partea vatamata D.L. a aratat ca principalul suspect nu poate fi decat inculpatul pentru ca stia ca partile vatamate detin tablouri valoroase si cunostea imprejurarea ca vor lipsi de la domiciliu", au precizat magistratii clujeni in incheierea penala din 26 decembrie, prin care s-a decis arestarea lui Elekes Robert pentru 29 de zile.

D.E., sotia partii vatamate, a precizat si ea in fata anchetatorilor ca Elekes Robert a incercat sa in luna octombrie sa le vanda trei tablouri fara valoare si s-a interesat ce picturi au in casa.

"In cursul lunii octombrie 2010, inculpatul a venit la locuinta partilor vatamate insotit de o persoana, pe care ulterior a identificat-o dupa plansele fotografice in persoana lui Keresztes Joszef, si care s-a declarat expert in arta si vanzari. Cu aceasta ocazie a incercat sa ii vanda trei lucrari care insa nu aveau valoare. A purta cu aceasta o discutie despre lucrarile de arta detinute de catre partea vatamata si mai ales despre valoarea acestora", se mai precizeaza in documentul citat.

Elekes Robert a fost retinut in comuna Sarmasag, judetul Salaj, in noaptea de 25 spre 26 decembrie, avand asupra lui tablourile furate.

"Inculpatul a recunoscut ca a sustras tablourile, aratand ca se simtea frustrat pentru ca partile vatamate l-au acuzat si in trecut ca a mai sustras doua picturi. Stiind ca partile vatamate vor fi plecate incepand de la ora 18.00 de la domiciliu l-a sunat pe numitul Andrei, caruia i-a solicitat sprijinul pentru a sustrage picturile. Dupa ce a asteptat afara plecarea partilor vatamate, inculpatul l-a ridicat pe numitul Andrei pana la balconul de la etajul intai ala apartamentului, acesta a spart geamul usii de sticla de la balcon, a patruns inauntru de unde a luat cele noua picturi pe care le-a dat inculpatului", precizeaza si procurorii in motivarea de arestare pe 29 de zile.

Creierul spargerii a recunoscut in cele din urma ca numitul "Andrei" este in realitate Keresztes Joszef si este colegul lui de apartament.

Victimele celor doi sunt persoane cu statul in oras: D.L. a fost profesor universitar, iar D.E. medic. Prejudiciul de 400.000 de euro, invocat de catre partile vatamate, urmeaza sa fie evaluat de catre specialisti.

Elekes Robert a fost retinut pentru 29 de zile, iar complicele lui este in continuare cautat de catre politisti.     

 

VEZI RECONSTITUIREA VIDEO A SPARGERII

Comentarii Facebook