Afla motivul pentru care sunt toaletati arborii din Parcul Central! Ecologistii protesteaza VIDEO


Primaria Cluj-Napoca sustine ca toaletarea arborilor din Parcul Central vizeaza intinerirea coronamentului, foarte multi arbori fiind batrani si existand pericolul sa fie rupti in cazul unei furtuni.

"In unele situatii, care din pacate sunt frecvente la arborii din Parcul Central, trebuie intervenit si pentru a elimina riscurile pentru populatie in ceea ce priveste posibilitatea de rupere a ramurilor principale. Acestea din urma, precum si axul baza prezinta goluri pe interior, greu perceptibile inaintea interventiilor. Cu parere de rau informam ca ar trebui intervenit mai drastic decat se face in prezent, arborii fiind debilitati in procent mare. In prezent se intervine pentru eliminarea uscaturilor, a partilor vegetale cu risc de rupere, ceea ce inseamna ca eliminam si acele parti care in timp, datorita conditiilor de mediu prezinta fisuri sau rupturi majore si care nu se vad de la baza inferioara a arborilor", precizeaza reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

De asemenea, echipele de interventie urmaresc si "ridicarea coronamentului la inaltimea superioara a stalpilor de iluminat pentru a permite acestora sa ilumineze uniform si in acelasi timp sa favorizam dezvoltarea partilor superioare ale coroanei arborilor toaletati. Exista situatii in care arborii au fost rupti de la parte inferioara, acolo unde s-a intervenit doar pentru a indrepta rana ramasa. In acest caz si in altele care sunt dincolo de limita de siguranta pentru cetateni, vom propune inlocuirea acestora cu arbori tineri, de 3-4 m inaltime".

Reprezentantii Primariei sustin ca lucrarile de toaletare sunt absolut necesare, iar lemnul rezultat va fi donat familiilor cu probleme sociale.

"Toti arborii toaletati vor fi tratati cu fungicide, cicatrizant radicular radistim si tratamente foliare, acestea din urma doar in primavara. Vom transmite materiale periodice filmate si foto cu evolutia lucrarilor si cu activitatile de protectie pentru arbori. S-a efectuat o identificare la toti arborii din parc, fiecare cu fisa proprie, lucru care se face prima data la Cluj. Multi din arborii pentru care exista reclamatii erau rupti de furtuni, doar s-au indreptat zonele de rupere", se mai arata in documentul citat.

Organizatia ecologista, Grupul pentru Actiune Sociala (GAS), este cel mai vehement contestatar al proiectului de toaletare a parcului central, care face parte din programul european prin care este modernizat Parcul Central.

 

Citeste si...

Ecologistii din oras ii cheama pe clujeni sa adopte un copac din Parcul Central

Comentarii Facebook