Aeroportul Cluj găzduiește expoziția "ISTORIA INDUSTRIEI AERONAUTICE DIN ROMÂNIA”

 

Cu ocazia ”Zilei Internaţionale a Aviatiei Civile”, din 7 decembrie, la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj a fost deschisă expoziția ”ISTORIA INDUSTRIEI AERONAUTICE DIN ROMÂNIA. PRIORITĂŢI ROMÂNEŞTI ÎN AVIAŢIA MONDIALĂ”.

 

Expoziția conține imagini și explicații cu cei mai mari eroi ai aeronauticii românești, de la Aurel Vlaicu, la Traian Vuia, Henri Coandă, Hermann Oberth și Smaranda Brăescu, deținătoarea recordului mondial la săritura cu pasașuta. Ea a sărit, în 1932, la Sacramento de la 22.733 de picioare, doborând și recordul masculin care fusese de 21.733 picioare. Ea a fost campioana mondiala absoluta, combinat la feminin si masculin in acelasi timp. 

 

Expoziţia este deschisă în perioada: 07.12.2016 -18.04.2017.

 

Prima ediție a expoziției, din 2015, a fost un succes real, fiind vizitată de peste 300.000 de persoane. ”Clujul are o tradiție bogată și în ceea ce privește aviația militară și civilă. Aeroportul a funcționat din 1917 pe această locație. Anul viitor vom împlini 100 de ani și ne bucurăm că suntem un centru aviatic important pentru România și pentru această parte a Europei. Dacă în acest an facem aproape 2 milioane de pasageri, în 2017 ne vom apropia de 3 milioane”, a precizat directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo. 

 

În cadrul expoziției pot fi văzute machete la scară 1:10 realizate după avioanele proiectate de Aurel Vlaicu: Vlaicu 1, Vlaicu 2 și Vlaicu 3.

 

În 2017, la expoziția de la Cluj-Napoca, urmează să fie adusă o copie în mărime naturală a unui avion realizat după planurile lui Aurel Vlaicu.

Comentarii Facebook