Administrația Națională de Meteorologie: 2022, al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din țară


Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că panul 2022 a fost al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România, după 2019 și 2020. Temperatura medie înregistrată a fost de 11.77 grade Celsius. 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, anul 2022 a fost al treilea  cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România, temperatura medie anuală fiind de 11.77 grade Celsius, iar abaterea termică de 1.55 de grade Celsius faţă de media perioadei 1981-2010. Cei mai călduroşi 5 ani din perioada 1900-2022 sunt: 2019, 2020, 2022, 2015 şi 2007, iar intervalul 2012-2022 reprezintă perioada de 11 ani consecutivi cea mai călduroasă, fapt care confimă în mod evident tendinţa de creştere a temperaturii aerului şi în ţara noastră”, a transmis Ministerul Mediului, marți, 17 ianuarie. 

Aceste schimbări climatice afectează întreaga planetă, au subliniat reprezentanții Ministerului Mediului. „Această statistică demonstrează ceea ce simţim cu toţii de foarte mulţi ani, că schimbările climatice ameninţă şi afectează întreaga planetă, nu mai putem vorbi de o problemă locală sau de o problemă naţională. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are la dispoziţie resursele necesare pentru a lupta împotriva acestor schimbări climatice: avem, prin componenta Păduri şi protecţia biodiversităţii, din PNRR, un buget  total de 1,173 miliarde de euro şi ambiţia noastră este să creştem suprafaţa împădurită cu aceşti bani”, au mai transmis aceștia.

Românii, încurajați să planteze copaci pentru a combate încălzirea globală 

Pădurile sunt cele mai reziliente la efectele schimbărilor climatice, pot lupta cel mai bine cu aceste manifestări ale vremii şi contribuie la reglarea climei. Toamna trecută am adoptat Strategia Forestieră Naţională care stabileşte norme obligatorii pentru împădurire şi reîmpădurire, păduri şi suprafeţe cu vegetaţie forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice”, a adăugat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

De asemenea, proprietarii de păduri şi terenuri sunt încurajaţi şi stimulaţi acum pentru ca suprafeţele pe care le deţin să fie conservate şi valorificate la adevăratul lor potential, aceştia primesc 456 de euro/an/ha timp de 20 de ani pentru transformarea acestor terenuri în păduri. Prima de sechestrare forestieră este o măsură prin care stimulăm  transformarea cât mai multor terenuri din România în viitoare păduri”, a mai declarat ministrul Barna Tanczos. 

Perioada de referință meteorologică 1991-2020, cea mai caldă de până acum 

Astfel, perioada 1991-2020, considerată perioadă climatică actuală de referinţă conform recomandărilor Organizaţiei Meteorologice Mondiale, înregistrează o creştere cu 0.5 grade C la nivelul temperaturii medii multianuale anuale a aerului în România, faţă de perioada anterioară 1981-2010, a mai precizat Ministerul Mediului.

Sursa citată menţionează că în vara 2022 a fost emis cel de al doilea cel mai timpuriu Cod Roşu de caniculă în ţara noastră, în intervalul 30 iunie -1 iulie, pentru zonele joase din judeţele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud din vestul şi nord-vestul ţării.


Comentarii Facebook