Joi 30 Martie

Adio muncă de la birou!? După pandemie lumea nu vrea să stea doar în oficiu. Cum va arăta piața muncii în 2022


O analiză arată că în contextul unei evoluții favorabile a pandemiei de COVID-19, principala tendință care va domina piața muncii în 2022 va fi munca hibridă. Oamenii nu vor mai lucra doar de acasă, dar nici în totalitate de la birou, ci vor prefera un mix între lucrul de acasă și cel de la birou. 

Tabloul tendințelor de anul acesta este completat de o accelerare a inteligenței artificiale, integrarea programelor de sănătate mintală în rândul angajaților, accentul pus pe abilități și nu pe roluri, dar și monitorizarea productivității la locul de muncă.

În acest context, principala provocare a companiilor în 2022 va fi să găsească un echilibru între așteptările angajaților din ce în ce mai mari cu privire la un program de lucru flexibil chiar și de acasă, menținerea unei culturi organizationale solide și lucrul în echipă, relevă o analiză la început de an a companiei de soluții de resurse umane K2S - Key 2 Success.

Pandemia va trece, dar munca hibridă va rămâne?!

Datele arată că aproximativ 90% dintre angajații români, manageri sau specialiști, sunt mulțumiți de libertatea crescută pe care o aduce munca  de tip hibrid, sugerând că aceasta va fi probabil o tendință care se va impune pe termen mediu și lung. Așadar, 2022 vine cu noi provocări pentru angajatori, în special din zona de reinventare continuă a procedurilor și proceselor, coeziunii echipei, dar și a comunicării interne. 

Aceasta din urma suplinește prezența fizică limitată la locul tradițional de muncă și echilibrează impactul negativ produs de știrile despre pandemie. Toate acestea vor pune în continuare presiune pe top management și pe departamentele de resurse umane, de a asculta mai mult sugestiile angajaților și de a crea programe prin care angajații să se simtă conectați și motivați”, declară Valentin Dima, Consultant Senior în cadrul K2S.

În România, studiile arată că circa 18,4% dintre angajați au început să lucreze de acasă ca urmare a pandemiei de COVID-19 în timp ce media europeană a celor care au început să lucreze de la distanță ca urmare a pandemiei este de 36,8%. La nivel global, cifrele arată că 70% dintre angajați  își doresc să aibă în continuare acces la opțiuni flexibile de lucru de la distanță, dar 65% dintre aceștia spun că își doresc să lucreze mai des alături de colegii lor.


Comentarii Facebook