Miercuri 24 Aprilie

Ce soartă tragică... Cazul pictorului din Cluj condamnat la trei ani de închisoare ”pentru artă”


Un tânăr pictor din Cluj a primit o sentință devastatoare, băiatul a fost condamnat la trei ani închisoare cu executare pentru trafic de droguri, după ce a fost prins pe aeroport că avea în bagaje frunze de coca. El le-a procurat de la niște localnici din munţii Anzi și potrivit declarațiilor avea de gând să le folosească la o lucrare de artă. 

În ziua de azi, extrasul din frunze de coca, cocaina este considerat a fi unul din cele mai puternice și mai nocive droguri. Lucrurile nu au stat însă întotdeauna astfel. La incași, mestecatul frunzelor de coca era un lucru cât se poate de banal.

Cazul său a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, chemată să dezlege o chestiune de drept, respectiv când se consideră consumată infracţiunea de trafic internaţional de droguri în cazul unei persoane care transportă droguri în avion, la intrarea în spaţiul aerian al României sau la controlul vamal de pe aeroport.

Sesizarea a fost primită de la Curtea de Apel Cluj, într-un dosar în care un tânăr artist, Matei Păcurar, a fost condamnat de Tribunalul Cluj în ianuarie 2021 la închisoare cu executare pentru trafic de droguri.

Pictorul a fost condamnat la trei ani, o lună şi 10 zile închisoare pentru trafic internaţional de droguri şi la trei luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de mare risc, rezultând prin contopire trei ani, două luni şi 10 zile, instanţa reţinând în acest caz circumstanţe atenuante, notează stiripesurse.ro. 

Tânărul este acuzat de introducerea în România a unei cantități de 35,7 grame de frunze de coca

În timpul procesului, tânărul a susţinut că este nevinovat şi a explicat cum a făcut rost de frunzele de coca. Potrivit relatării sale, după ce a fost admis cu nota 10 la studii universitare de doctorat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca, a hotărât în anul 2019 să se documenteze pentru lucrarea de disertaţie în străinătate, primind burse Erasmus în Spania şi Argentina. Călătorind prin Argentina, băiatul a decis să descopere și localitățile din munţii Anzi, acolo a vizitat satele şi oraşele tradiţionale incaşe. De la un târg de suveniruri a cumpărat trei punguliţe de frunze de coca cu suma totală de 70 de pesos, echivalentul a 7 lei. 

Intenţiona să folosească frunzele pentru lucrarea de disertaţie, ele reprezentând un element central al picturilor sale. Nu a ştiut că frunzele sunt interzise, el nefiind consumator de droguri, şi le-a pus în bagajul de cală. A fost controlat pe aeroporturile din Buenos Aires şi Londra și a trecut fără nicio problemă, dar a fost prins pe aeroportul din Cluj-Napoca, potrivit stiripesurse.ro. 

Instanța nu a dat crezare circumstanțelor atenuante


„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.3 din Legea nr.143/2000, în situaţia în care o persoană călătoreşte în România cu avionul având asupra sa droguri, acestea se consideră introduse în ţară (cu consecinţa consumării infracţiunii), în momentul în care persoana aflată la bordul aeronavei trece frontiera, intrând astfel în spaţiul aerian cuprins între frontierele de stat, fără ca efectuarea controlului vamal să prezinte relevanţă în privinţa consumării infracţiunii", se arată în hotărârea ICCJ.

Comentarii Facebook