Adelin Petrisor: "Nopti intregi m-am gandit la oamenii pe care i-am filmat in Coreea de Nord"

 

Jurnalistul Adelin Petrisor a fost invitat la TIFF in data de 5 iunie, unde si-a prezentat reportajul "Coreea de Nord, nimic de invidiat".

Acesta este cel mai nou reportaj al jurnalistului pe care l-a realizat impreuna cu operatorul de imagine Catalin Popescu. Reportajul a fost realizat cu ocazia implinirii a 100 de ani de la lui Kim Ir Sen-at in Phenian dupa 1989.

Materialul spune povestea unei tari rupta total de lumea reala, in care oamenii sunt tinuti sub control la fiecare pas. Pentru ca a dorit sa arate lumii intregi care sunt conditiile de trai si cum sunt manipulati, Adelin Petrisor a intervievat cateva persoane de pe strada, prezente la manifestatii. I-a intrebat care sunt conditiile de trai, si daca sunt multumiti de ele. La auzul acestor intrebari, cei mai multi dintre ei se blocau, nestiind ce sa raspunda. Acesta era momentul in care ghidul care l-a insotit pe Adelin Petrisor pe tot parcursul sederii lui acolo, ii "ajuta" sa se exprime, in final declarand ca sunt foarte incantati de traiul de existenta si de conducatorul lor.

"E o tara in care iti doresti sa fii un fel de Angelina Jolie. Unde sa-i infiezi pe toti si sa-i aduci intr-o lume mai buna. Acolo oamenii au mereu privirea in jos si sunt imbracati in culori inchise. Sunt convins ca daca acel regim care este acum in Coreea de Nord ar cadea, cei mai multi oameni nu ar stii in contro sa o apuce. Nu ar mai sti ce sa faca, ar muri de foame. Daca ar fi sa aleg intre Afganistan si Coreea de Nord, cu siguranta as alege Afganistan", a spus Adelin Petrisor.

Cat despre imaginile in care oamenii au fost surprinsi dormind sau cascand, Adelin a marturisit ca "M-am gandit ore in sir la oamneii aceia pe care i-am filmat. Nopti intregi m-am gandit la acele imagini. Sunt sigur ca oamenii aceia au suferite anumite consecinte grave. Insa trebuia aratata lumii si aceasta parte ascunsa, pe care ei nu o doresc. Sunt ca niste roboti. Nu stiu daca acei oameni vor mai mult de la viata, pentru ca ei nu stiu ca exista mai mult.", a mai spus jurnalistul Adelin Petrisor.

 

Uimit de ceea ce a vazut acolo, Adelin a mai spus ca este posibil sa scoata un volum despre aceasta experienta, volum care si-ar dori sa se intituleze "Singurul gras din Coreea de Nord", fiind vorba de Kim Jong-il, despre care a spus ca "va spun pe cuvantul meu ca este singurul gras pe care l-am vazut cat am stat in Coreea de Nord". 

 

Intalnirea ce a avut loc la Casa Tiff s-a incheiat cu o sesiune de intrebari despre reportaj, moment in care cei prezenti au putut admira si o serie de fotografii realizate de Adelin Petrisor in Coreea de Nord.

 

Adelin Petrisor este unul dintre cei mai cunoscuti jurnali?ti din Romania. Si-a inceput cariera in anul 1994, la postul de radio 2M+, a lucrat la Tele 7abc, TVR, Antena 1 si Realitatea TV, iar in prezent este corespondent special al TVR. A transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania si alte zone de conflict, fiind singurul corespondent roman care a transmis din Bagdad in timpul ofensivei americane din Irak, in 2003. A primit cinci premii ale Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania, inclusiv Marele Premiu APTR in 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj in 2007 si Premiul pentru documentar politic in 2009. Este autorul a doua volume - "Corespondent de razboi" (Humanitas, 2007) si "Razboaiele mele" (Polirom, 2010).

 

Anca Baciu

 

Comentarii Facebook