”Acum a avut ”noroc”. Colegului cu 2 roți jos pălăria pentru prezența de spirit” - Poliția Cluj a fost sesizată - VIDEO


Șoferul unei dube a intrat pe roșu în intersecția de lângă Teatrul Național, fiind la un pas de un accident teribil.

Acum a avut ”noroc”, sper numai să își facă cei de la I.P.J Cluj treaba în urma sesizării depusă la ei. Colegului cu 2 roți jos pălăria pentru prezența de spirit. Asfalt uscat îți doresc”, a relatat cel care a filmat.

Din fericire, cel de pe scuter a frânat, observând că șoferul dubei a intrat pe roșu. Dacă era cu o jumătate de metru mai în față, vorbeam despre un accident foarte grav.

Imaginile vorbesc de la sine despre inconștiența unor șoferi. Dacă imaginile vor fi acceptate de cei de la Poliția Rutieră, șoferul dubei va rămâne pieton mult timp de acum încolo. 

Ce prevede Codul Rutier în cazul trecerii pe roșu?

În România, trecerea pe culoarea roșie a semaforului nu este doar o încălcare a regulilor de circulație, ci și o contravenție care poate fi sancționată cu amendă penală și puncte de penalizare.

Mai exact, legea prevăzută în Codul Rutier susține că șoferul sau "conducătorul de vehicul are obligația să se conformeze semnificației luminii roșii fixe sau intermitente a semaforului amplasat la intersecție, deși aceasta nu este susținută de semnalul acustic de avertizare a începerii mișcării vehiculelor din sensul perpendicular cu cel al său”.

Prin urmare, în cazul în care un șofer trece pe roșu, poate fi sancționat cu puncte-amendă, în funcție de gravitatea contravenției și de vechimea permisului de conducere. În plus, șoferul poate primi și 4 sau 5 puncte de penalizare (825 de lei amendă), în funcție de gravitatea faptei. De asemenea, în anumite cazuri, poate fi dispusă și măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Câte puncte de amendă pot primi șoferii care nu respectă culoarea roşie a semaforului?

Acum totul depinde și de tipul de contravenție pe care ai putea sa o comiți. Spre exemplu, dacă nu respecți semnificația culorii roșii a semaforului și nu acorzi prioritate pietonilor care se află pe trecere, atunci se consideră că ai comis o contravenție serioasă și se aplică sancțiunea de 6 puncte de amenda.

În România, conform Legii nr. 132/2017 privind prevenirea și combaterea corupției, Codul Rutier și alte legi conexe, șoferii care nu respectă culoarea roșie a semaforului pot primi un număr de 4 sau 6 puncte de amendă, în funcție de circumstanțele în care a fost comisă contravenția.

În schimb, nerespectarea culorii semaforului care nu pune în pericol siguranța celorlați participanți la trafic și nu încalci alte reguli de circulație, atunci se aplică doar clasa de 4 puncte de amendă.

Mai mult decât punctele de amendă, trecerea pe rosu la semafor poate atrage suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Din acest motiv, este important să fii în permanență la semafoarele din trafic și să îți respecți obligațiile de conducător auto, pentru a evita astfel sancțiunile și, de fapt, pentru a-ți asigura siguranța și a celorlalți participanți la trafic.

Comentarii Facebook