Miercuri 24 Aprilie

Actorul Bob Rădulescu despre distrugerea Grupului statuar „Şcoala Ardeleană”: „Cei care ne conduc sunt rău intenționați sau cretini?”


Actorul clujean Bogdan Bob Rădulescu se arată extrem de dezamăgit de modul în care autoritățile gestionează valoarea culturală a orașului Cluj-Napoca. Amintim că Grupul statuar „Şcoala Ardeleană”, realizat de Romulus Ladea şi amplasat în faţa Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, a fost distrus. Primarul Emil Boc a intervenit și cere acum ca Grupul statuar să fie repus pe soclu, dar care soclu? Asta se întreabă oamenii de cultură.

Sunt momente în care mă întreb sincer dacă cei care decid proiecte importante în acest oraș sunt rău intenționați, ignoranți, neștiutori sau sunt pur și simplu cretini care nu și-au aflat încă diagnosticul de la medicul de specialitate. După care mă întreb dacă noi, cetățenii, suntem normali să ne lăsăm pe noi și orașul pe mâinile acestor idioți cu nume, prenume și funcții.”, a scris Bob Rădulescu pe pagina sa de Facebook, distribuind și un mesaj publicat de regizorul Tudor Giurgiu.

merge.png

Facts: Grupul statuar „Şcoala Ardeleană” (realizat de Romulus Ladea şi amplasat în faţa Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj) a fost scos de pe soclul impozant gândit de sculptor şi pus direct pe jos, între dalele de granit care ocupă acum toată strada Mihail Kogălniceanu. Soclul a dispărut. Pentru cine nu știe, vorbim de o statuie inaugurată în mijlocul Clujului comunist (1973) cu greco-catolici, un preot şi doi călugări, toţi şcoliţi la Vatican. 

Nu am nicio expertiză în practica din domeniu, dar bunul simț artistic mă face să cred că, indiferent de reamenajări și reconfigurări urbane, nicio statuie nu poate fi separată de soclul ei inițial, așa cum le-a gândit artistul. Mutilarea de care vorbim nu e prima din Clujul - “orașul comoară”. În 2010, cinema “Republica” intră într-o renovare urgentă, comandată de Primărie pentru a-l sărbători pe Florin Piersic în ian 2011. Arhitecții și constructorii au distrus total tavanul fono-izolant, au scos de acolo toate sursele de iluminat (care aveau un sens) înlocuindu-le cu surse led reci oribile (erau pe stoc probabil după renovările de la Casa Studenților) și și-au desăvârșit opera, vopsind toți pereții în alb. Cinematograf cu pereți albi, asta a fost de domeniul ridicolului. Am protestat, am reușit să obținem revopsirea sălii minus tavan, făcută pe banii TIFF și cu ajutorul colegilor. Acustica sălii însă e compromisă iremediabil, s-ar impune o altă lucrare făcută însă cu cap.”, a transmis Tudor Giurgiu. 

Revenind la Grupul statuar ”Şcoala Ardeleană”, toată lumea știe că locul avea o frumusețe aparte. Acum este pus direct pe ”betonul” de granit, cu care Emil Boc a umplut tot Clujului, fără nicio legătură cu ce a gândit autorul operei. Grav este că cei de la UBB Cluj au tăcut și nu au comentat nimic, mai ales că rectorul universității a participat în 1973 la dezvelirea grupului statuar. 

Un fost cadru universitar din București, stabilit la Cluj-Napoca, Ion Cosmovici, a scris unele rânduri dureroase despre lucrarea ce pare compromisă. Citește aici povestea monumentului Grupului statuar „Şcoala Ardeleană”

Citește și: Primăria Cluj-Napoca este deasupra legii! REFUZĂ să spună cu cât au crescut salariile și numărul de angajați din primărie de când e Emil Boc primar - Primăria Cluj-Napoca este deasupra legii și refuză să furnizeze presei informații publice, cum ar fi cu cât au crescut numărul de angajați și salariile acestora, de când este Emil Boc primar.

Comentarii Facebook